Hamás chtěl „velkou vlasteneckou válku“, říká zpravodaj ČT David Borek

Interview ČT24: David Borek (zdroj: ČT24)

Jedinou konstantou všech proměnných současného konfliktu na Blízkém východě je to, že Hamás chtěl válku. Brutální útok teroristů z Hamásu měl mimo jiné šokovat, zranit a mrzačit Izraelce, míní blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek, který o svých zkušenostech mluvil v Interview ČT24. V samotném Izraeli podle něj došlo za uplynulý měsíc k obrovským změnám.

„V duších Izraelců není dokresleno, co chtějí s Gazou,“ komentuje Borek stávající situaci v Izraeli, který se již měsíc vyrovnává s brutalitou útoku Hamásu z Pásma Gazy ze 7. října. Podle něj nemají představu ani běžní lidé, ani ti, kteří stojí v čele státu. „Myslím, že Izrael ví, co chce krátkodobě, tuší, co chce střednědobě, ale jenom tápe, co chce dlouhodobě,“ dodal.

Problémem je podle Borka do budoucna vyhlídka na vyhlášení palestinského státu. „Je to možné v situaci, kdy si to transakční, chladnokrevná mentalita Blízkého východu bude vykládat tak, že se vyplatilo 7. října zaútočit na Židy?“ přemýšlí. Izrael kvůli tomu prý uvažuje strnuleji než v minulosti. „Je to neřešitelná hádanka. Je nutné Palestincům nějak ustoupit, ale není možné to udělat tak, aby se to vykládalo jako vítězství, jako cena za teror,“ vysvětlil.

„Izraelská politika tak, jak jsme ji znali, skončila 7. října,“ podotkl. „Teď má v sobě duch nějaké sjednocující síly, kdy se spojili bývalí političtí rivalové a kdy veřejnost průřezově (…) podporuje krátkodobé cíle,“ popsal situaci v Izraeli.

Podle Borka nemá v době války smysl eskalovat spor o to, kdo nese odpovědnost za skutečnost, že Izrael nebyl na vpád teroristů připraven. Myslí si, že pokud by premiér Benjamin Netanjahu ve světle těchto událostí oznámil svůj konec v politice, začal by se Izrael zabývat bojem o nástupnictví, což v době války není namístě.

„Ale je nepochybné, že ta otázka viny se tam vznáší a velice brzy začne reálně ovlivňovat podobu politické scény v Izraeli,“ řekl. V této souvislosti dodal, že Netanjahuova kariéra je patrně ve svém posledním stádiu.

Vládnout Hamás neumí, bojovat ano

Ani po měsíci není prý svět o mnoho moudřejší, kde se přesně stala v Izraeli chyba, že nebyly plány na útok Hamásu odhaleny a nezabránilo se mu. „Jedinou konstantou ve všech těch proměnných (…) je, že Hamás chtěl válku,“ myslí si Borek. „Útok byl kalibrován tak, aby byl zraňující, brutální, zvířecí, aby to byl útok, který není konvenční válkou,“ dodal Borek. Myslí si, že ideologická hnutí neumí vládnout, což se stalo i Hamásu. „Hamás se uvrtal do řemesla, na které nemá,“ řekl zpravodaj.

„Hamás chtěl tedy velkou vlasteneckou válku, ve které bude zapomenuto na jeho rozpačité vládnutí posledních osmnácti let a ve které se naopak budou pohybovat jako ryba ve vodě,“ dodal Borek. Má dojem, že to teroristům zčásti vychází. Hamás zničen nebyl a v arabském i západním světě přibývá podpory Palestiny, poznamenal.

Vyslovil i teorii, že zdánlivá iracionalita útoku Hamásu na mnohem mocnějšího protivníka souvisí s tím, že Hamás možná není sám. V nějakou chvíli do konfliktu může vstoupit libanonská militantní organizace Hizballáh za podpory Íránu, shrnuje Borek. 

Izrael nemůže masakrovat civilisty, vysvětluje Borek

Izrael se na rozdíl od svého nepřítele musí ohlížet na mezinárodní veřejné mínění, což Borek považuje za důkaz, že nedochází k cílenému zabíjení civilistů v Gaze. „Izraelská armáda má pod sebou populaci, která vášnivě polemizuje,“ popsal Borek. V Izraeli je možnost vyjádřit nesouhlas, což je vidět například v levicovém deníku Ha’arec.

Tato armáda dále není čistě profesionální a má složku branců a záložníků. „Izraelští záložáci jsou zároveň voliči, jsou to občané. To nejsou žoldáci ani profesionální vojáci a budou si říkat, co si myslí o tom, co dělá stát Izrael, i o tom, co dělá armáda,“ podotkl. Proto si nemyslí, že by v Pásmu Gazy armáda masakrovala civilisty, protože mnozí občané z řad vojáků by pak odmítli sloužit.

Podobně na Izrael tlačí Spojené státy americké, jeho největší spojenec, aby minimalizoval civilní škody. „To jsou minimálně tři důvody, proč není žádné velké spiknutí, ve kterém Izraelci s chutí a tleskáním rukou masakrují palestinské civilisty, je to nesmysl,“ prohlásil Borek.