Francie se bojí teroristického útoku, evakuovala Louvre i Versailles

Události: Vyšetřování útoku na učitele v Arrasu (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron nařídil zmobilizovat sedm tisíc vojáků pro posílení bezpečnostních hlídek. Opatření reaguje na páteční útok v Arrasu na severu Francie, při němž dvacetiletý mladík nožem zabil učitele a další lidi zranil. Země téhož dne vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem. Kvůli anonymní hrozbě bombou bylo v sobotu evakuováno pařížské muzeum Louvre, kvůli obdobné hrozbě evakuovali také návštěvníky a personál zámku a parku ve Versailles. Ministr vnitra Gérald Darmanin později oznámil, že šlo o falešný poplach.

Prezidentský úřad uvedl, že vojáci posílí hlídky v ulicích nejpozději v pondělí večer a hlídkovat budou do odvolání. Budou součástí operace, při níž se pravidelně provádí hlídky v centrech velkých měst a v místech oblíbených u turistů.

Francie hostí mistrovství světa v ragby a připravuje se na nedělní večerní čtvrtfinálový zápas s Jihoafrickou republikou, připomněla agentura Reuters. 

Mladík byl pod policejním dohledem

Konkrétní motiv útočníka z Arrasu je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky „Bůh je veliký“). Podle informací francouzských médií byl mladík patrně čečenského původu pod dlouhodobým policejním dohledem kvůli své radikalizaci, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila. Po činu policie pachatele zadržela.

Případem se zabývá protiteroristická prokuratura

Do soboty 14. října bylo v souvislosti s vyšetřováním zadrženo celkem deset osob. Mezi nimi je několik členů útočníkovy rodiny: jeho sestra, matka, strýc a dva bratři. Jeden z nich už byl ve vězení na základě obvinění z „teroristického zločinného spolčení“. Policie dále zadržela dva Bělorusy, s nimiž mladíka den před útokem kontrolovala. Podle policejních zdrojů „ale nic nenasvědčuje tomu, že by byli do útoku zapojeni“, napsala AFP.

Macron označil už v pátek útok za barbarský čin islamistického terorismu. Případem se zabývá Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT). Podle ministra vnitra Géralda Darmanina existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

V rozhovoru s televizí TF1 Darmanin uvedl, že francouzské úřady od útoku Hamásu na Izrael minulou sobotu zabránily 43 útokům a zadržely dvanáct osob před školami a církevními budovami, z nichž některé u sebe měly zbraně.

Evakuováno bylo muzeum Louvre a Versailles

Evakuováno po anonymní hrozbě, že v budově je bomba, bylo v sobotu pařížské muzeum Louvre. Informovala o tom televizní stanice BFMTV s odvoláním na policii. Muzeum dříve na síti X oznámilo, že bude z bezpečnostních důvodů výjimečně uzavřeno. 

„Louvre obdržel písemnou zprávu, že existuje riziko pro muzeum a jeho návštěvníky a rozhodli jsme se (…) pro evakuaci a uzavření na celý den,“ sdělila agentuře AFP mluvčí muzea. „Provádíme nezbytné kontroly,“ dodala. Na sociálních sítích návštěvníci sdílejí záběry evakuace uvnitř komplexu i venku.

Kvůli hrozbě narychlo opustilo Louvre asi patnáct set návštěvníků. Areál a jeho okolí prohledává policie, uzavřena byla také nejbližší stanice metra Palais-Royal, uvedl server France Info. Muzeum se v sobotu již neotevře a návštěvníkům, kteří si rezervovali a zaplatili vstupenky, budou vráceny peníze, uvedlo muzeum, které denně navštíví na čtyřicet tisíc lidí.

O několik hodin později kvůli obdobné hrozbě evakuovali také návštěvníky a personál zámku a parku ve Versailles u Paříže. Anonymní varování před bombou ve Versailles se objevilo na serveru moncommissariat.fr (Moje komisařství). Agentuře AFP to sdělil zdroj blízký případu, který rovněž dodal, že zámek zůstane pro sobotu zavřený. Na sociálních sítích jsou videa pokojně odcházejících davů turistů.

Evakuováno bylo také pařížské nádraží Gare de Lyon, na kterém se našel podezřelý balíček, který se ale později ukázal jako neškodný.

Francie se v posledních letech stala terčem řady islamistických útoků. Nejhorší z nich byl souběžný útok ozbrojenců a sebevražedných atentátníků na zábavní podniky a kavárny v Paříži v listopadu 2015, který si vyžádal sto třicet mrtvých.