Francie dodá Ukrajině stíhačky Mirage 2000 příští rok

Dodávka francouzských stíhaček Mirage 2000 na Ukrajinu byla naplánována na první čtvrtletí příštího roku. Uvedl to francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu v rozhovoru pro list Sud-Ouest. „Mirage 2000 budou moci na Ukrajině létat v prvním čtvrtletí roku 2025,“ informoval. Poskytnutí stíhaček přislíbil prezident Emmanuel Macron již v červnu tohoto roku.

Lecornu sdělil, že stíhačky budou schopny odpalovat rakety vzduch–vzduch a vzduch–země a budou také vybaveny zařízením pro ochranu proti elektronickému boji. Francouzi své stíhačky upravují tak, aby byly vhodnější pro válku na Ukrajině, dodal ministr. Mirage 2000 byly původně navrženy tak, aby se zaměřovaly především na boj vzduch–vzduch.

Nejdůležitější je však podle ministra probíhající výcvik pilotů a mechaniků ve francouzském Nancy. Přesný harmonogram dodávek bude totiž záviset na tom, jak bude výcvik probíhat. Emmanuel Macron i Sébastien Lecornu opakovaně odmítli prozradit, kolik bojových letounů bude na Ukrajinu vysláno.

Macron oznámil chystaný převod blíže nespecifikovaného počtu stíhaček Mirage na Ukrajinu a výcvik pilotů ve Francii již v červnu tohoto roku. Francouzské stíhačky nesou řízené střely SCALP, kterými již ukrajinské ozbrojené síly disponují. Ukrajina rovněž využívá upravené bojové letouny Su-24M, které mohou být tímto typem střel také vyzbrojeny.