Fico se dostal do konfliktu s britským velvyslancem. Ten kritizoval slovenský postoj k Ukrajině

Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica. Uvedl, že ho překvapily výroky o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Fico v reakci na to na svém profilu na Facebooku napsal, že ho šokuje, jak se o politice slovenské vlády britský velvyslanec vyjadřuje.

Současná slovenská vláda odmítá poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc. Premiér Fico při setkání šéfů vlád zemí Visegrádské skupiny v Praze tento týden například označil za „militantní“ pondělní summit v Paříži o pomoci Ukrajině. „Neslyšel jsem tam jediné slovo o míru a mírových jednáních,“ podotkl.

Velvyslanec Baker ve videu zveřejněném na síti X řekl, že ho v posledních dnech překvapila vyjádření o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Připomněl také, že Slovensko je součástí Západu, včetně NATO a Evropské unie.

„Tvrdit, že my nebo Západ nemáme zájem na míru, je nesprávné. Je to nepravdivé. Prostě a jednoduše. Řekněme si celkem jasně, že míru je možné dosáhnout velmi snadno, pokud se Rusko stáhne za mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny. Tato podmínka není a neměla by být kontroverzní. Pan premiér Fico jasně řekl, že Slovensko tyto hranice uznává,“ připomněl Baker a zdůraznil, že „je to Rusko, kdo neprojevil zájem o mír“.

Fico: Zveřejněte Cameronův militantní projev

Fico uvedl, že ho šokovalo, jak se na adresu politiky slovenské vlády Baker vyjadřuje. „Představte si, že by v Londýně vystoupil náš velvyslanec a bral by si do úst britskou vládní politiku a britského premiéra,“ napsal Fico na svém facebookovém profilu.

Dodal, že by „možná bylo lepší, kdyby Baker občanům Slovenska vysvětlil, jakou úlohu sehrál bývalý britský premiér Boris Johnson, když krátce po začátku války na Ukrajině působil na ukrajinské politické vedení, aby nepodepisovalo mírovou smlouvu s Ruskem, která garantovala Ukrajině unijní perspektivu a vojenskou neutralitu“.

Bakera slovenský premiér vyzval, aby apeloval na šéfa britské diplomacie Davida Camerona, aby zveřejnil „své militantní vystoupení na summitu v Paříži v pondělí“. V čem byl Cameronův projev militantní, Fico neuvedl.

„Toto jsou minimálně dva důvody, proč by ho (velvyslance) nemělo překvapovat, že nejsem přesvědčený o upřímnosti Západu dosáhnout na Ukrajině mír,“ napsal také Fico.

Šéf slovenské diplomacie se sešel s Lavrovem

Slovenská diplomacie se přestává jasně vymezovat vůči Rusku od chvíle, kdy se Ficova vláda ujala moci. Konflikt s britskou ambasádou navíc přichází jen den poté, co se slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár v Turecku sešel se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Ministři „si vyměnili názory na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině. Ruská strana potvrdila svou připravenost obnovit vztahy se Slovenskem na meziparlamentní úrovni,“ uvedlo po schůzce ruské ministerstvo zahraničí.

„Neskrýváme, že určitě raději obchodujeme se zeměmi, které jako nyní Slovensko, Maďarsko a některé další, upřednostňují národní zájmy v tom smyslu, jak je tamní zvolená vláda vnímá,“ prohlásil Lavrov.

„Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ poznamenal Blanár. Schůzka s Lavrovem se podle něho konala na žádost ruské strany a on na ní svému ruskému protějšku řekl, že pozice Slovenska se zakládá na respektu k principům mezinárodního práva, jako je územní celistvost a suverenita.

Fico krátce poté řekl, že setkání ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým protějškem Lloydem Austinem a schůzka ministra Blanára s jeho ruským protějškem jsou příkladem vyvážené a suverénní zahraniční politiky Slovenska vůči všem světovým stranám.

Schůzku nicméně kritizovala opozice i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podle které „nás nepřivedla blíže spravedlivému míru na Ukrajině“. Dodala, že nejrychlejší cestou k míru by bylo, kdyby ruský vládce Vladimir Putin nařídil svým jednotkám, aby se stáhly z Ukrajiny, a ne dávat mu naději na vítězství a přijetí.

K Rusku je – navzdory jeho agresi vůči Ukrajině – ze zemí Evropské unie relativně vstřícné také Maďarsko. To mimo jiné třeba zablokovalo na určitý čas evropskou finanční pomoc Ukrajině. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjartó rovněž koncem března podle portálu index.hu navštíví Soči, kde se koná mezinárodní fórum Atomexpo. Szijjártó řekl, že vzhledem k úspěšné spolupráci s Ruskem v jaderné energetice pozvání rád přijal.