EU věří v brexitovou dohodu. Hotová může být příští týden

Horizont ČT24: Barnier oznámil, že až 85 procent dohody s Británií je hotovo (zdroj: ČT24)

Dohoda mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím o britském odchodu z evropského bloku je z 85 procent hotová a může být dokončena do středy 17. října, tedy ještě před unijním summitem. Ve středu to v Evropském parlamentu v Bruselu prohlásil hlavní brexitový vyjednávač Unie Michel Barnier. Podle agentury Reuters řekl, že stále ještě zbývá vyřešit několik otázek včetně klíčového sporného bodu, kterým je budoucnost hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

„Dohody lze dosáhnout do 17. října, do příští středy, pokud nynější vyjednávání dovedeme do zdárného konce,“ řekl Barnier. Unijní činitelé se příští středu sejdou v Bruselu na pracovní večeři, při které chtějí o dohodě jednat. Ve čtvrtek 18. října bude bruselské setkání pokračovat jako řádný unijní summit.

Barnier odhadl, že brexitová dohoda je z 80 až 85 procent hotová. Dodal, že stále ještě zbývá vyřešit palčivou otázku volné hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem, které jako součást Spojeného království Evropskou unii v příštím roce na konci března opustí.

Britská vláda, ale také severoirští politici trvají na tom, že nebudou souhlasit s takovou brexitovou dohodou, podle které by Severní Irsko zůstalo v unijní hospodářské oblasti, zatímco zbytek Spojeného království by z ní vystoupil. Kabinet Theresy Mayové bude o brexitu jednat příští týden v úterý, tedy před odletem premiérky do Bruselu.

Johnson varoval před kolonizací Evropskou unií

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson varoval, že vyjednávací strategie premiérky Theresy Mayové vůči Evropské unii o brexitu by mohla z Británie učinit „trvalou kolonii EU“. Šéfka severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterová se zase obává oslabení pozice Severního Irska ve Spojeném království po brexitu.

„V čísle 10 (sídlo britské premiérky v Downing Street) jednají o ,pojistce‘, která z Británie učiní trvalou kolonii EU. Nemůžeme uniknout unijním zákonům a Evropskému soudnímu dvoru, dokud nám to nedovolí, a to možná nikdy neudělají,“ napsal na Twitteru Johnson, jemuž se přisuzují ambice stanout v čele Konzervativní strany i vlády.