Egyptským premiérem je Baradej, islamisté vyzývají k protestům

Káhira - Prozatímní prezident Adlí Mansúr se po krvavých nočních střetech, při nichž zemřely desítky lidí, sešel s ministrem vnitra a šéfem ozbrojených sil. Premiérem v prozatímní vládě byl jmenován bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. V Káhiře jsou dál vidět barikády. Na situaci dohlížejí zásahové jednotky. Bezpečnostní síly posílily jednotky poblíž největšího pouličního shromáždění Mursího stoupenců před mešitou v káhirské čtvrti Nasr. Islamistická koalice už podle Reuters vyzvala k nedělním celostátním protestům. Uznávaná autorita sunnitských muslimů Jusúf Abdalláh al-Karadáví pak vyhlásil fatvu nabádající Egypťany k podpoře Mursího.

Baradej má mezinárodní renomé

Během takzvaného arabského jara, jehož výsledkem byl před dvěma lety mimo jiné pád režimu egyptského autoritářského prezidenta Husního Mubaraka, byl Baradej aktivním účastníkem liberálního proudu egyptských politiků. Navzdory jeho renomé si ale nevydobyl významnější pozici v nové politické hierarchii. Zvlášť poté, co se k moci i díky volbám, jež nakonec soudy zneplatnily, začali dostávat islámští konzervativci.

"Odmítáme tento převrat a vše, co z něj vyplývá - včetně Baradeje," řekl agentuře Reuters na islamistickém shromáždění v severní Káhiře jeden z vysoce postavených zástupců Muslimského bratrstva.

V noci bylo v Alexandrii při střetech mezi stoupenci a odpůrci Muhammada Mursího zabito 12 lidí. Další stovky byly zraněny. V celém Egyptě si tak násilnosti v pátek vyžádaly už 37 obětí. Většina zabitých se podle Reuters stala obětí střelby. Egyptské úřady mezitím zatkly jednoho z nejvyšších představitelů Muslimského bratrstva blízkého Mursímu.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: Ahmed Asad/ČTK/ZUMA/

Islamisté hodlají shromažďovat zbraně

Na scéně se objevila nová islamistická skupina hrozící v Egyptě násilným prosazováním práva šaría. Sesazení prezidenta označila skupina Ansar aš-Šaría v Egyptě (Ochránci islámského práva šaría v Egyptě) za vyhlášení války své víře. Varování skupiny na internetovém fóru pro radikály na egyptském Sinajském poloostrově zachytilo v pátek středisko pro sledování webů islamistických radikálů (SITE). Egyptská skupina uvedla, že bude shromažďovat zbraně a zahájí výcvik svých členů.

V Káhiře se včera Mursího příznivci dostali do potyček s armádou, která sesazeného prezidenta uvěznila, a pak i s liberálními odpůrci konzervativců.

Armáda přislíbila, že bude respektovat právo na pokojné demonstrace, varovala ale před pokusem ohrozit bezpečnost státu. Strana svobody a spravedlnosti (FJP) v prohlášení z noci na dnešek vyzvala své stoupence, aby zůstali mobilizováni. „Strana prohlašuje, že zůstane se všemi svými členy a sympatizanty s davy na náměstích, dokud nebude obnovena moc prezidenta,“ prohlásila strana. 

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek Egypťany podle agentury AFP varoval před politikou „odvet“. Urovnání krize v zemi podle něj předpokládá, že v ní nebude „žádné místo pro odvetná opatření nebo vylučování některé strany či komunity“, citoval šéfa OSN jeho mluvčí. 

Egypt
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Egyptské úřady údajně zatkly nejmocnějšího muže Muslimského bratrstva

Agentury rovněž hlásí, že egyptské úřady v noci na dnešek zatkly druhého muže Muslimského bratrstva Chajráta Šatira. Úřady na něj podle místních médií vydaly zatykač po středečním vojenském převratu, jenž odstavil od moci někdejšího vůdce Muslimského bratrstva Mursího. 

Zatčení Šatira potvrdil podle agentury AP mluvčí egyptského ministerstva vnitra. Šatir a jeho bratr byli zatčeni v bytě na káhirském předměstí Nasr na základě obvinění, že v posledních dnech podněcovali násilí proti demonstrantům, uvedl mluvčí. Ze stejného důvodu zatýkaly úřady členy hnutí i ve čtvrtek a v pátek. 

Zámožný podnikatel Šatir je považován za nejmocnějšího muže hnutí. Původně byl dokonce kandidátem na prezidenta. V posledních dvou dnech byly zatčeny desítky členů Muslimského bratrstva. Údajné zatčení jeho vůdce Muhammada Badího se však v pátek ukázalo jako fáma.

Mubarakův osud stále není zpečetěn

  • Egyptský soud odročil proces s bývalým egyptským prezidentem Husním Mubarakem na 17. srpna, po skončení muslimského postního měsíce ramadánu.
  • Vleklý proces s Mubarakem, kterého svrhlo předloňské protivládní povstání, dnes pokračoval i přes dramatický vývoj v zemi, kde armáda před třemi dny sesadila Mubarakova demokraticky zvoleného nástupce.
  • Obhajoba zopakovala, že Mubarak se cítí nevinen.