Do eurovoleb zbývá měsíc. Očekává se posílení euroskeptiků i pravice

Události ČT: Měsíc do eurovoleb (zdroj: ČT24)

Na 370 milionů obyvatel členských států Evropské unie si už za měsíc vybere 720 zástupců do Evropského parlamentu, z toho bude 21 Čechů. Půjde o první hlasování po odchodu Velké Británie z EU, pandemii covidu a zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Očekává se vyšší účast než před pěti lety a posílení pravicových a euroskeptických stran. Po eurovolbách se obmění i složení Evropské komise.

Evropa se za pět let výrazně proměnila a spolu s ní se teď promění i Evropský parlament. „Evropský projekt ukázal svoji životaschopnost. Na pandemické krizi jsme viděli, jak je důležité, že ty vakcíny máme díky rychlému a mohutnému nákupu. Ukázalo se, že když je zle, umíme emitovat i společné evropské bondy,“ míní bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Zatímco v roce 2019 dominovalo v Unii řešení dopadů klimatických změn, nyní se mluví hlavně o tom, jak zelená opatření sladit s potřebami ekonomiky. Pandemie a ruská agrese ukázaly, že Evropa je zranitelná a musí udržet konkurenceschopnost vůči Americe i Číně a budovat vlastní obranu.

„To, co bude ovlivňovat Evropu jako celek, naši ekonomiku, naši bezpečnost, bude digitální oblast, digitální ekonomika, kybernetická bezpečnost, doprava... a samozřejmě i energetická politika,“ soudí bývalý europoslanec a diplomat Pavel Telička.

Čekají se změny v síle některých frakcí

Modely ukazují, že hlavní bloky, tedy lidovci a socialisté, si postavení udrží. Na třetím místě to ale vypadá na těsný souboj mezi liberály na jedné straně a euroskeptiky a krajní pravicí na straně druhé.

„Je to samozřejmě nespokojenost s kvalitou života napříč Evropou – od migrace přes určitou pozici ke klimatickým a environmentálním otázkám, otázky spojené s životními náklady, energetickou krizí,“ říká vedoucí bruselské kanceláře institutu Europeum Žiga Faktor.

Frakci euroskeptiků, do které patří třeba strana italské premiérky nebo česká ODS, už si namlouvá šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Právě oni můžou sehrát klíčovou roli při schvalování jejího druhého mandátu. Před pěti lety prošla jen těsně.

Že by euroskeptici a krajní pravice, ve které dominuje francouzské Národní sdružení, vytvořili jednotný blok, se však neočekává. Frakce se liší v podstatných věcech, jako je postoj k Rusku a podpoře Ukrajiny.