Čínský ministr obrany Li Šang-fu byl zbaven funkce, uvedla státní média

Události: Další otřesy v čínské vládě (zdroj: ČT24)

Čínský ministr obrany Li Šang-fu, který se bez udání důvodů téměř dva měsíce neobjevil na veřejnosti, byl odvolán z funkce. Podle agentury AP o tom v úterý informovala čínská státní televize CCTV. Důvod odvolání ministra nesdělila. Zatím není ani známo, kdo Lia v čele ministerstva obrany nahradí.

Li je druhým vysokým čínským představitelem, který letos zmizel z očí veřejnosti a následně byl oznámen jeho odchod z funkce. V červenci byl čínský ministr zahraničí Čchin Kang bez vysvětlení nahrazen svým předchůdcem ve funkci Wang Iem. Kromě toho zmizeli také dva velitelé raketového vojska.

Dosavadní ministr obrany Li Šang-fu byl naposledy viděn v Pekingu 29. srpna, kdy přednesl projev na bezpečnostním fóru s africkými zeměmi. V polovině srpna navštívil Rusko a Bělorusko.

Agentura Reuters připomněla, že Li byl před březnovým nástupem do ministerské funkce šéfem armádní zásobovací jednotky. Spojené státy na něj v roce 2018 uvalily sankce za nákup zbraní od ruského hlavního vojenského exportéra, společnosti Rosoboronexport. Čína opakovaně vyzývala, aby Washington tyto sankce zrušil a usnadnil tak rozhovory mezi čínskou a americkou armádou.

Prezidentovi blízcí

Dle neoficiálních zpráv je Li Šang-fu vyšetřován kvůli korupci při nákupu vojenského vybavení mezi lety 2017 a 2022. Úřady ale jeho konec nechaly bez komentáře. „Boj s korupcí se vede neustále, nemůže se zastavit ani na chvíli, je třeba bít na poplach,“ poznamenal jen mluvčí ministerstva obrany Wu Čchien.

Důvod veřejnost nezná ani u odvolaného ministra zahraničí. Spekuluje se o disciplinárním řízení kvůli nemanželskému dítěti s čínskou novinářkou. Mělo se narodit ve Spojených státech v době, kdy tam byl Čchin Kang velvyslancem. Z pohledu Číny to je bezpečnostní riziko.

Křesla ministrů obrany a zahraničí nejsou v Číně tak významná jako v jiných zemích. Li ani bývalý šéf diplomacie nejsou členy politbyra, které je vrcholem politické moci. Oba ale patřili k lidem blízkým prezidentu Si Ťin-pchingovi a funkce vykonávali jen pár měsíců.