Čaputová pověřila Fica sestavením vlády. Dostal na to čtrnáct dní

Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica (zdroj: ČT24)

Jedním z hlavních úkolů příští slovenské vlády bude co nejvíce utlumit společenské rozpory, řekla v prohlášení k volbám prezidentka Zuzana Čaputová. Krátce nato pověřila sestavením vlády předsedu vítězné strany Smer–SD Roberta Fica, podle tradice na omezenou dobu. Čaputová už má naplánovány schůzky nejen s Ficem, ale také s představiteli dalších politických stran.

„Úloha hlavy státu je respektovat výsledek demokratických voleb a zabezpečovat řádný chod ústavních orgánů. Z tohoto důvodu pověřím sestavením vlády předsedu strany Smer–⁠SD Roberta Fica,“ oznámila Čaputová před schůzkou s Ficem.

Po ní šéf Smeru–SD potvrdil, že od prezidentky dostal dva týdny na vytvoření kabinetu. „O svém postupu budu informovat i další lídry politických stran a samozřejmě veřejnost,“ doplnila Čaputová.

Podle Fica nebude zformování vlády jednoduché. Jeho strana volby sice vyhrála se ziskem téměř 23 procent hlasů, na vytvoření kabinetu s většinovou podporou ve sněmovně ale potřebuje získat ke spolupráci alespoň dvě další politické strany. 

Slovensko už v minulosti zažilo, že vítěz voleb nakonec vládu nesestavil. Naposledy se to stalo v roce 2010 právě Smeru–SD. Fico, který byl ministerským předsedou už třikrát, o víkendu prohlásil, že se bude opět ucházet o funkci premiéra a že jednání o programu příští koalice by mohla trvat zhruba dva týdny. 

Po volbách zároveň zopakoval svůj odmítavý postoj k vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské invazi. Pro případ účasti své strany v nové vládě ohlásil odvolání policejního prezidenta a šéfa elitní složky prokuratury. Tyto instituce se zabývají kromě jiného korupčními kauzami z doby dřívějšího vládnutí Smeru–SD, jenž byl u moci nejprve v letech 2006 až 2010 a později nepřetržitě ve dvou shodně čtyřletých volebních obdobích mezi roky 2012 a 2020.

S Čaputovou se následně sešel i předseda hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Jeho hnutí už zahájilo neformální rozhovory s představiteli dalších stran o možnosti vytvořit vládu.

„Hledáme, zda existuje prostor a vůle vytvořit alternativní většinu k té, kterou sestavuje Robert Fico. Určitě má větší výhodu a lepší karty v rukou vítěz voleb,“ uvedl Šimečka, který se hodlá vzdát funkce místopředsedy Evropského parlamentu a dále působit ve slovenské politice.

Vyjádření slovenské prezidentky k výsledku voleb (zdroj: ČT24)

„Výsledky voleb zrcadlí názory, hodnoty a postoje společnosti“

„Byly to volby demokratické a zákonné. Jsem ráda, že tuto skutečnost dnes nikdo nezpochybňuje –⁠ navzdory hlasům, které se objevovaly před volbami,“ zdůraznila Čaputová. „Parlamentní volby měly poměrně vysokou účast, jejich výsledky proto o to více zrcadlí názory, hodnoty a postoje společnosti.“ 

„Rozumím, že volební výsledky jsou pro mnoho lidí i zdrojem určitých obav. Jednou z nejdůležitějších úloh nové vlády bude co nejvíce utlumit společenské rozpory, protože společenský směr a soudržnost daleko přesahuje horizont jakýchkoli voleb,“ pokračovala slovenská prezidentka. 

„Vážení spoluobčané, i když nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat. Výsledek voleb nezmění naše hodnotové nastavení a věřím, že ani naše společné úsilí o spravedlivou a demokratickou společnost. Protože budování a ochrana demokracie je hodnota, která daleko převyšuje naši rozmanitost,“ vzkázala obyvatelům země Čaputová, jež je zastánkyní liberální demokracie a na rozdíl od Fica také podporovatelkou vojenské pomoci Ukrajině.

S Ficem má slovenská prezidentka nicméně dlouhodobě napjaté vztahy. Po jeho dřívějších slovních výpadech, že je americkou agentkou, na něj letos v září podala žalobu na ochranu osobnosti. Před zvolením do vrcholné funkce byla místopředsedkyní liberálního hnutí Progresívne Slovensko, které až do sobotních voleb bylo neparlamentní stranou.

Pellegriniho volba bude rozhodující

Smer–⁠SD získal téměř 23 procent hlasů a v parlamentu, který čítá 150 poslanců, jich bude mít dvaačtyřicet. Druhé Progresívne Slovensko s ním spolupracovat nebude a pro vytvoření vládní koalice bude klíčový postoj třetí strany v konečném pořadí, Hlasu–⁠SD, který podpořilo bezmála 15 procent voličů.

Šéf Hlasu–⁠SD Peter Pellegrini dosud nesdělil, zda se přikloní na stranu Fica, nebo liberálů z PS. Naznačil však, že variantu se Smerem a nacionalistickou SNS by považoval za stabilnější než případnou čtyřkoalici s progresivisty, konzervativci z KDH a ekonomickými liberály z SaS.

„Budeme samozřejmě jednat s každým, kdo nás na jednání pozve. To je legitimní. Ale jak to jednání dopadne, to už je druhá věc,“ sdělil Pellegrini, který by měl s prezidentkou Čaputovou jednat v úterý.