Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.

V úřadu skončil mimo jiné ministr financí Nadhim Zahawi, kterého nahradil dosavadní ministr obchodu Kwasi Kwarteng. Trussovou, která za vlády svého předchůdce Borise Johnsona vedla ministerstvo zahraničí, v čele tohoto úřadu vystřídá dosavadní ministr školství James Cleverly. 

Vicepremiérkou a ministryní zdravotnictví byla jmenována Thérèse Coffeyová, která v předchozí vládě vedla ministerstvo práce. Coffeyová, která je podle britských médií blízkou přítelkyní Trussové, se stala vůbec první ženou ve funkci místopředsedkyně vlády.

Ministryně vnitra Priti Patelová oznámila rezignaci již v pondělí. Uvedla, že úřadu se vzdá, jakmile se Trussová oficiálně stane premiérkou. V úřadu ji v úterý nahradila generální prokurátorka Suella Bravermanová.

Konec ve funkci nyní potvrdil také dosavadní vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab, který ve vnitrostranickém hlasování o post šéfa Konzervativní strany podpořil soka Trussové Rishiho Sunaka. Trussová si jako ministra spravedlnosti vybrala Brandona Lewise, který byl do července ministrem pro záležitosti Severního Irska.

BBC: Ve čtyřech nejdůležitějších postech nebude bílý muž

Britská média podotýkají, že Trussová jmenovala velmi rozmanitý kabinet. Ani jednu ze čtyř nejdůležitějších funkcí v zemi – úřad premiéra, ministerstvo financí, ministerstvo vnitra nebo ministerstvo zahraničí – nebude zastávat bílý muž, uvedla stanice BBC.

Wallace, který si jako jeden z mála udržel svou funkci ve vládě, si vysloužil chválu veřejnosti i spolustraníků za svůj postup v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Přes svou popularitu se navíc nezúčastnil vnitrostranického klání o post předsedy Konzervativní strany a v souboji velmi brzy podpořil Trussovou.

Nová premiérka jmenovala do funkce hlavního whipa Wendy Mortonovou. Whip je poslanec, který dohlíží, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Mortonová se tak stala první ženou v této funkci v konzervativním kabinetu.

Trussová míří „přímo do hurikánu“

Trussová jako premiérka vzešla z vnitrostranického hlasování konzervativců, kteří jí dali přednost před exministrem financí Rishim Sunakem. Jejími prioritami je především obnova stagnující ekonomiky a řešení krize životních nákladů skrze snižování daní. 

Politický redaktor webu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátkou dobu hájení. Trussová ale podle něj vejde „přímo do hurikánu“. „Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle,“ řekl Woodcock.

Kvůli zdravotním obtížím v uplynulých měsících zrušila šestadevadesátiletá Alžběta II. svoji účast na některých politických a společenských akcích. Ze stejného důvodu zřejmě přijala Trussovou a Johnsona ve svém letním sídle Balmoralu, a nikoliv v Buckinghamském paláci, jak velí téměř dvousetletá tradice.

„(Trussová) přijala nabídku Jejího Veličenstva a při jmenování premiérkou a první lordkou ministerstva financí políbila (královně) ruce,“ uvedl Buckinghamský palác podle agentury Reuters.

Johnson se rozloučil. Označil se za kosmickou raketu padající do atmosféry

Před cestou za královnou do Skotska vystoupil se svým posledním projevem před Downing Street končící premiér Boris Johnson. Prohlásil, že jako „nosná kosmická raketa, která udělala svoji práci, se nyní lehkým pádem vrátí zpět do atmosféry a spadne do odlehlého regionu v Pacifiku“.

Kancelář britského premiéra v úterý na svém twitterovém účtu sdílela video, na kterém Johnson s manželkou Carrie prochází chodbou premiérského sídla za hlasitého potlesku úředníků a zaměstnanců těsně před tím, než Johnson vyšel ven černými dveřmi čísla deset a vystoupil se svojí řečí.

„Jako Cincinnatus se nyní vrátím ke svému pluhu,“ řekl Johnson závěrem projevu s odkazem s římského vojáka a politika z pátého století před naším letopočtem, který zachránil zemi před invazí a poté se „vrátil k pluhu“ na vlastní hospodářství. Do politiky se nicméně později po letech znovu vrátil.

Johnson svou rezignaci na premiérský post oznámil v červenci poté, co četné politické skandály vyústily v krizi důvěry britské veřejnosti v jeho osobu.

Předseda konzervativního Výboru 1922 Graham Brady v pondělí oznámil výsledky vnitrostranického hlasování, z něhož vzešla Liz Trussová jako šéfka Konzervativní strany a nová britská premiérka.

Po Margaret Thatcherové a Therese Mayové je Elizabeth Trussová třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II. 

„Společně dokážeme přečkat bouři,“ řekla premiérka

Trussová v úterý v podvečer ve svém prvním projevu v roli ministerské předsedkyně slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a že ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. Zavázala se také, že začne řešit krizi veřejného zdravotnictví. V úvodu svého vystoupení poděkovala svému předchůdci Borisi Johnsonovi za to, že dokončil brexit a postavil se Rusku.

„Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Že dokážeme obnovit naši ekonomiku a že se nám podaří být moderní skvělou Británií,“ řekla před londýnským sídlem britských premiérů v Downing Street.

Liz Trussová před Downing Street 10
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Spojené království podle ní čelí globálním problémům způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu a pandemií covidu-19. „Vím, že máme na to, abychom se s těmito výzvami vypořádali. Samozřejmě, nebude to snadné, ale zvládneme to,“ řekla Trussová.

První oficiální projev Trussové v premiérské funkci poznamenal prudký déšť a chvíli nebylo jasné, zda se vystoupení odehraje před Downing Street 10. Kvůli zdržení v dopravě a přeháňkám nakonec Trussová vystoupila později. 

Vláda připravuje plán proti drahým energiím

Nastupující britská premiérka se chystá podpořit firmy částkou 40 miliard liber (1,1 bilionu korun), aby jim pomohla vyrovnat se s prudkým růstem cen energií. Plán, který je podle agentury Bloomberg těsně před dokončením, počítá buď se zastropováním cen, anebo s jejich snížením o stanovený procentní podíl.

Pomoc nová vláda chystá i domácnostem. V tomto případě mají být ceny zmrazeny na současné úrovni po dobu zhruba 18 měsíců a energetické firmy mají získat státem podporované půjčky. Vláda by plány měla představit ve čtvrtek, předeslala BBC.

Pokud se Trussová u firem přikloní k druhému návrhu, bude to znamenat, že dodavatelé energií budou muset všem firmám nabídnout cenu, kterou vláda schválí. Kabinet pak dodavatele odškodní za ztráty, které jim nařízením vzniknou. Ceny by se podle tohoto návrhu každé čtvrtletí znovu posoudily a případně upravily.

Vládní opatření budou oznámena tento měsíc a cílem je uvést je do praxe v říjnu, kdy mnoha firmám končí smlouvy o dodávkách energií. Vládní úředníci teď podle zdrojů Bloombergu připravují související nouzovou legislativu. Tým nastupující premiérky se k informacím zatím nevyjádřil.