TÉMA

Kwasi Kwarteng

Británie potřebuje podle nového ministra financí stabilitu a Trussová čas

Nový britský ministr financí Jeremy Hunt v rozhovoru pro BBC řekl, že Británie potřebuje stabilitu a konzervativní premiérka Liz Trussová čas. Pozice Trussové je otřesená kvůli zmatkům v ekonomických plánech její vlády. Hunt připustil, že se Britové budou muset připravit na to, že se některé daně zvýší. Trussová v pátek z funkce šéfa resortu financí odvolala Kwasiho Kwartenga.
15. 10. 2022|

Trussová vyměnila ministra financí a oznámila částečné zrušení ekonomických plánů

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkce ministra financí Kwasiho Kwartenga, jeho nástupcem se stal Jeremy Hunt. Trussová také oznámila, že se již dále nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem, o kterém rozhodla předchozí vláda. Částečně tak slevila ze svých kontroverzních ekonomických plánů, které britská média nazývají „minirozpočtem“ a které otřásly důvěrou voličů, konzervativních poslanců i finančních trhů.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 17:26|

Britská vláda odvolala svůj plán snížit daně bohatým. Ještě v neděli ho hájila

Britská vláda v pondělí odvolala plán na snížení daně z příjmu pro lidi s nejvyššími příjmy, který představila před necelými dvěma týdny. Ještě v neděli ho přitom hájila premiérka Liz Trussová. Rozhodnutí upustit od části kontroverzního plánu, který vyvolal nevoli opozice i některých ekonomů a způsobil pád kurzu libry, oznámil na Twitteru ministr financí Kwasi Kwarteng. Před spolustraníky pak s úsměvem uznal, že ekonomické plány vládní konzervativní strany „způsobily mírný neklid“.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 18:52|

Pro daňové škrty jsem měla lépe připravit půdu, připustila Trussová

Britská předsedkyně vlády Liz Trussová v rozhovoru se stanicí BBC opět zdůraznila, že si stojí za svým ekonomickým plánem radikálního snížení daní především pro bohaté, který kromě opozice kritizuje i část ekonomů. Uvedla nicméně, že pro své plány měla „lépe připravit půdu“.
2. 10. 2022|

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|