Biden je obratný profesionál a ví, co chce, řekl Putin. Kreml dal summitu znaménko plus

Události: Dozvuky Ženevy (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil prezidenta Spojených států Joea Bidena jako profesionála, který jde obratně za tím, čeho chce dosáhnout. „Obraz prezidenta Bidena, který vykresluje náš a dokonce i americký tisk, nemá nic společného s realitou,“ prohlásil šéf Kremlu po návratu ze summitu v Ženevě.

Putin při setkání s absolventy vyšší školy veřejné správy podotkl, že Biden přiletěl ze zámoří, překročil několik časových pásem a absolvoval dlouhou pracovní cestu napříč Evropou. „Čas od času se podíval do svých poznámek, ale to děláme všichni,“ prohlásil ruský prezident s tím, že to, jak někdy Bidena vykreslují média, může „dokonce mírně odrazovat“.

„Biden je ale profesionál. A musíte s ním pracovat velmi opatrně, aby vám něco neuniklo. Jemu samotnému neunikne nic, ujišťuji vás,“ dodal Putin, který podle agentury TASS rovněž nesouhlasí s tvrzením, že se americký prezident někdy plete. „Když si lidé myslí, že některé věci jsou druhořadé, neupírají na to příliš pozornost,“ podotkl Putin, podle něhož Biden „je soustředěný, ví, čeho chce dosáhnout, a dělá to velmi obratně“.

Prezidenti Ruska a Spojených států se ve středu setkali poprvé osobně od chvíle, co Biden nastoupil do prezidentského úřadu. Vztahy mezi oběma velmocemi v poslední době výrazně ochladly, zhoršily se mimo jiné, když Biden v březnu v jednom z interview přitakal na otázku, zda Putina považuje za „zabijáka“. Ruský prezident tehdy reagoval slovy, že k rozpoznání zabijáka je zapotřebí, aby jím člověk sám byl.

Moskva poté povolala z Washingtonu svého velvyslance ke konzultacím a Spojené státy učinily stejný krok. Putin dal na středeční tiskové konferenci v Ženevě najevo, že tento incident považuje za urovnaný a oba státníci se dohodli na brzkém návratu obou ambasadorů do jejich úřadů. Agentura Interfax ve čtvrtek napsala, že velvyslanec Anatolij Antonov odcestuje do USA příští týden.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil rusko-americký summit za úspěšný; schůzka si podle něj zaslouží „znaménko plus“. Podle kremelského mluvčího bylo středeční setkání úspěšné zejména proto, že „lídři měli možnost přímo přednést svá stanoviska, více či méně pochopit, kde mohou spolupracovat a kde v současné době spolupráce nebude fungovat kvůli kategorickým názorovým rozporům“.

Průběh summitu ocenila i Ukrajina

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ocenil, že Biden na schůzce neučinil žádnou dohodu týkající se Ukrajiny. „Putin nedostal žádnou nabídku od USA na uzavření dohody týkající se ukrajinské otázky,“ sdělil Kuleba. „Dohodli jsme se se Spojenými státy, že neučiní žádné ujednání o Ukrajině bez Ukrajiny. A tento slib Amerika dodržela,“ prohlásil šéf ukrajinské diplomacie.

Kuleba zároveň v rozhovoru s agenturou Reuters zdůraznil, že je nejvyšší čas, aby se od ukrajinských hranic stáhli ruští vojáci, a že Ukrajina stojí o členství v NATO: „Summit ukázal, že Amerika je zpátky. Nyní je vhodná chvíle přimět Rusko, aby se stáhlo od Ukrajiny.“

Putin s Bidenem se podle ruské agentury Interfax shodli, že urovnání konfliktu na východoukrajinském Donbasu je možné pouze prostřednictvím takzvaných minských dohod, které uzavřely Kyjev, Moskva, Paříž a Berlín.

Napjaté vztahy zůstávají, vrátila se normalita, píše evropský tisk

Podle evropského tisku středeční setkání nepřineslo viditelnou změnu chladných vztahů obou zemí. Bruselský web Politico poukázal na jen málo hmatatelných výsledků a napsal, že společné komuniké evokovalo rok 1985, kdy tehdejší prezident Ronald Reagan a sovětský lídr Michail Gorbačov na sklonku studené války podepsali rovněž v Ženevě prohlášení odmítající jaderné útoky.

Podle britského listu The Guardian byl summit jasným důkazem, že „podivná a nepředvídatelná“ éra minulého prezidenta Donalda Trumpa je definitivně u konce. Deník připomněl Trumpovu schůzku s Putinem v Helsinkách v roce 2018, kde ke zděšení americké administrativy dal šéf Bílého domu ve věci údajného ruského vměšování do amerických voleb více na Putinova slova než na zjištění svých tajných služeb.

Také francouzský deník Le Parisien konstatoval, že bylo setkání samo o sobě známkou jistého uklidnění vztahů, vyplynulo z něj však, že „vztah mezi oběma mocnostmi zůstává napjatý“.  „Po několika měsících stupňujících se slovních výpadů, amerických sankcí, vzájemném vyhošťování diplomatů a obviňování si v klidu vyložili své názorové neshody,“ shrnul setkání lídrů francouzský list Le Monde.

Belgický Le Soir si všímá Putinovy neobvyklé dochvilnosti, kterou označuje za známku toho, že mu na schůzce s Bidenem skutečně záleželo. „Ruský prezident, známý svými promyšleně využívanými zpožděními s cílem rozhněvat americké protějšky, nyní neměl v úmyslu opozdit svůj příchod na scénu,“ konstatuje list.