Berlínská televizní věž má nové útroby

Berlín - Ikona Berlína, televizní věž v bývalé východní části města, je po kompletní rekonstrukci interiéru. Oprava se stihla za plného provozu během půl roku. Stála v přepočtu bezmála 40 milionů korun. Věž i nadále zůstává symbolem Berlína, orientačním bodem pro zbloudilé i retro tahákem pro turisty.

Někdejší pýcha aparátu NDR funguje od roku 1969. Komunisté obyvatelům Berlína dopřáli televizní signál a blýskli se před západem. Vrchol věže měl připomínat družici Sputnik. Velkolepé plány ale nevyšly úplně do detailu. „Když svítí slunce, na struktuře koule se velmi zřetelně vytvoří kříž. A to se, myslím, tehdejším otcům NDR moc nelíbilo, ale už s tím nemohli nic dělat,“ říká ředitelka věže Christina Aueová. I proto se věži za minulého režimu říkalo „papežova pomsta“. 

Vnitřek věže teď dostal nový kabát. Zrenovované jsou podlahy, obležení stěn nebo třeba bar. Opravený je i vyhlídkový ochoz nebo rotující restaurace, odkud se dřív pošilhávalo na západ.  Dokola se otočí za půl hodiny. 

Původní výška věže byla 365 metrů, dnes ale i s anténou měří 368 metrů. Je to nejvyšší volně stojící stavba v EU. Ve výšce více než 200 metrů je koule o průměru 32 metrů, uvnitř které je pozorovatelna a otáčivá restaurace. Z věže se dá dohlédnout do dálky až 42 kilometrů.

Za výhled z výšky 207 metrů neváhá denně zaplatit v průměru na 5 tisíc turistů. Čekání na lístek do kopule může trvat i několik hodin. „Z evakuačních a bezpečnostních důvodů tu smějí být jen dvě stovky hostů najednou,“ vysvětluje Aueová. Věčná fronta ale neodrazuje a věž v jakékoli podobě se naštěstí pro po uši zadlužený Berlín prodává víc než dobře.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)