Antisemitismus ve Francii sílí. Ochranu židovských hřbitovů chtějí zajistit Strážci paměti

Horizont: Strážci židovských hřbitovů ve Francii (zdroj: ČT24)

Ve francouzském regionu Alsasko na severovýchodě země se nachází na šest desítek židovských hřbitovů. Už dva z nich letos poničili vandalové. Na náhrobky namalovali hákové kříže a antisemitské nápisy. Odlehlá místa posledního odpočinku alsaských Židů se teď rozhodla chránit občanská iniciativa s názvem Strážci paměti.

Ještě v 18. století žila v Alsasku více než polovina Židů z celé Francie. Do roku 1791 pobývali jen na venkově, jelikož ve městech jim to zakazoval zákon. „Toto je náš židovský hřbitov, který sahá až do středověku,“ říká jeden ze strážců Francis Laucher.

Sám není Žid, přesto na hřbitov chodí se svou ženou pravidelně. „Procházíme uličkami hřbitova a kontrolujeme, zda je všechno v pořádku, nebo jestli není něco poničené,“ podotkl Laucher.

Stejný odznak Strážců paměti má i Bertrand Fellmann, který bydlí o 40 kilometrů dál. I v jeho obci je židovský hřbitov, který chodí pravidelně kontrolovat. „Přímo teď je napadána demokracie. A lidé jako my proti tomu můžeme bojovat,“ míní strážce v souvislosti s pomalovanými náhrobky ve Westhoffenu.

Strážců paměti jsou celkem dvě desítky. Svou práci považují za občanskou povinnost. Jak sami říkají, chrání tak část národního dědictví a historie.

Nejpočetnější židovská komunita v Evropě

Antisemitských útoků ve Francii poslední dobou přibývá. Jejich počet se minulý rok v porovnání s předloňskem zvýšil o 74 procent. Ve Francii žije nejpočetnější židovská komunita v Evropě – zhruba 550 tisíc lidí. Za útoky stojí jak islamisté, tak i krajní pravice.

Vláda už rozhodla o zřízení nového úřadu, který má bojovat proti zločinům z nenávisti. „Bude koordinovat všechna vyšetřování antisemitských, protimuslimských a protikřesťanských činů na našem území,“ konstatoval ministr vnitra Christophe Castaner.