Zastupitelé Plzeňského kraje schválili smlouvu o převzetí Sušické nemocnice. Rozhodne město

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo návrh smlouvy na provozování Sušické nemocnice, jediné nemocnice v kraji, která patří městu. Smlouva předpokládá bezúplatné převedení nemocnice kraji a její začlenění do systému krajských nemocnic. Kraj ve smlouvě městu Sušici garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči. Rozhodnutí je nyní na městě, Sušice ale dlouhodobě bezúplatný převod odmítá.

Městští zastupitelé musí rozhodnout nejpozději do konce května 2024, aby mohla nemocnice případně od 1. ledna 2025 na kraj přejít. Pokud město smlouvu neschválí a podepsanou ji nepošle na kraj, z převodu sejde.

„Je to jen to, co můžeme v tuto chvíli garantovat, co je Plzeňský kraj schopen provozovat. Definujeme minimálně garantovaný rozsah. Jestli se následně vyhodnotí, že budeme provozovat širší rozsah, bude na managementu nemocnice a také na tom, jestli přejdou zaměstnanci. Víc slíbit nedokážeme,“ řekl hejtmanův náměstek odpovědný za zdravotnictví a zároveň sušický opoziční zastupitel Pavel Hais (Piráti).

Hais připomněl, že o případném převodu nemocnice kraji se s různou intenzitou jedná nejméně od roku 2015. Letos kraj dal nemocnici 5,7 milionu korun na provoz nonstop chirurgické ambulance.

Odejít by musela velká část zaměstnanců, tvrdí místostarosta

Místostarosta Sušice Karel Požárek (Sušická veřejnost) už nyní uvedl, že se smlouvou osobně souhlasit nebude. Návrh kraje podle něj nezaručuje například nepřetržitý provoz chirurgické ambulance, která má prý až desítky pacientů za odpolední pohotovostní a noční službu.

„Ta smlouva by znamenala hodně výrazné omezení provozu Sušické nemocnice – toho, co ještě poskytuje. Přišli bychom o nonstop provoz chirurgické ambulance, jiné lůžkové oddělení než LDN by nám tam nezůstalo, takže veškeré naše plány na rozvoj by byly zbytečné. Přišli bychom o nonstop provoz komplementu – sono, rentgen, přišli bychom o nonstop provoz laboratoře, která dobře funguje,“ řekl. Rozsah péče stanovený ve smlouvě by znamenal, že výpovědi by muselo dostat 70 až 80 ze 180 zaměstnanců, tvrdí Požárek.

Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, skončila tam už všechna akutní lůžková oddělení. Město na nemocnici ročně dává ze svého rozpočtu asi 30 milionů korun. V provozu jsou tam nyní ambulance, laboratoře, sonografie a rentgeny a také oddělení následné péče s 80 lůžky.

Městu se také nelíbí, že by mělo nemocnici bezúplatně převést kraji. Podle rozboru hejtmanství je to ve veřejném zájmu možné. Několik právních názorů, které si nechala vypracovat Sušice, ale podle Požárka říká opak. Město navrhlo kraji bezplatný pronájem nebo výpůjčku, s tím nesouhlasil kraj.

Je to jediný způsob, jak nemocnici zachránit, tvrdí kraj

Kraj v dubnu schválil záměr o provozování nemocnice, následně také krajští zastupitelé schválili záměr převést nemocnici na kraj. „Je to jediný způsob, jak zachránit Sušickou nemocnici. Jestli se Sušice rozhodne nepřijmout tuto nabídku, stane se město funebrákem nemocnice,“ řekl předseda krajského zdravotnického výboru Karel Pressl (ANO a nezávislí).

„V tuto chvíli se nejedná o konsensuální dohodu o převzetí nemocnice. Velmi pravděpodobně schvalujeme návrh, který je deklaratorní, abychom naplnili usnesení, ale navrhujeme smlouvu, která velmi pravděpodobně nebude naplněná,“ řekl opoziční krajský zastupitel a primář v Klatovské nemocnici Richard Pikner (TOP 09).

Požárek v pondělí nedokázal říci, zda se smlouva dostane na program sušického zastupitelstva ještě v prosinci nebo až na dalším jednání v únoru 2024.