Sušickou nemocnici by mohl provozovat Plzeňský kraj, záměr podpořili radní

Radní Plzeňského kraje v pondělí schválili záměr, podle kterého by hejtmanství provozovalo městskou nemocnici v Sušici. Podmínkou je, aby Sušice bezúplatně převedla nebo darovala kraji movitý i nemovitý majetek nutný k provozování nemocnice. Pokud by tam skončily zdravotní služby, byl by majetek bezúplatně převeden zpět městu. Provozování nemocnice krajem by začalo nejdříve v lednu 2024 a musí ho ještě projednat zastupitelstva kraje i města Sušice, řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Zařízení se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy.

Postup doporučila kraji i jedenáctitisícové Sušici pracovní skupina vytvořená pro možné začlenění Sušické nemocnice do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje, do které patří čtyři akutní nemocnice a dvě lůžková zařízení následné péče.

„Se závěrem pracovní skupiny byli 13. března seznámeni zástupci Sušice, kteří jejím členům sdělili, že bude předložen k projednání na nejbližším zasedání rady města,“ řekl Hais. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) jako šéf pracovní skupiny městu slíbil, že krajští zastupitelé projednají návrh 3. dubna. Zastupitelé Sušice se sejdou 12. dubna.

„Pokud zastupitelstva Sušice a Plzeňského kraje záměr bezúplatného převodu na kraj schválí, budou následovat personální, ekonomický, provozní a výkonnostní audit a znalecké posudky movitého a nemovitého majetku,“ upřesnil hejtman.

Kraj podle Haise není schopen definovat a zaručit rozsah poskytovaných zdravotních služeb. „Můžeme teď garantovat pouze to, že tam bude zdravotnické zařízení,“ uvedl. Podle něj se zatím záměr týká jen stoprocentního převodu movitého i nemovitého majetku v držení města.

„Nebavíme se o vlastnictví společnosti s ručením omezeným, protože tam je toho minimum, ale je tam něco kupovaného, což by se muselo ještě dovyřešit,“ řekl Hais. Podle něj je otevřená cesta odkupu například rentgenu a dalších menších věcí krajem.

Nedostatek lékařů i finanční problémy

Sušická nemocnice má hlavně nedostatek lékařů. Lůžková chirurgie tam nefunguje už déle než dva roky a od února je zavřené i lůžkové interní oddělení. Z lůžkových kapacit je v provozu jen oddělení LDN.

V poslední době se tam vystřídalo několik jednatelů, naposledy skončil koncem února Luděk Cibulka. Zdravotnické zařízení dočasně vede místostarosta města Karel Požárek (Sušická veřejnost). Město počítá s tím, že ho bude letos provoz nemocnice stát až třicet milionů korun.

Kraj už dříve slíbil, že pokud by nemocnice zůstala v majetku města, dával by jí od letošního roku každoročně až deset milionů korun na provoz. Peníze by šly výhradně na akutní lůžkovou péči, jednotku intenzivní péče či nepřetržitou chirurgickou ambulanci, ne na krytí ztráty nemocnice.

Dřívější návrhy města, aby si kraj nemocnici „jenom“ pronajal až na čtyřicet let, hejtmanství odmítlo, protože by nemohlo investovat do cizího majetku. „Pronájem odmítáme. Všichni členové pracovní skupiny shodně řekli, že to je nesystémové řešení,“ dodal Hais. O bezúplatném převzetí Sušické nemocnice krajem se diskutuje už 1,5 roku.