Vysoké školy se chystají v zimním období výrazně šetřit. Některé se na měsíc úplně uzavřou

Školy budou kvůli drahým energiím šetřit (zdroj: ČT24)

Se začátkem nového akademického roku musí i vysoké školy v Česku řešit vzrůstající ceny energií. I z toho důvodu už teď vymýšlejí speciální režimy, díky kterým by měly výrazně uspořit: posouvají začátek výuky, snižují teplotu nebo se chystají školu na nějakou dobu úplně uzavřít. Distanční výuku ale zatím neplánují.

Například Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích zahájila výuku už před dvěma týdny. Vedení školy tvrdí, že díky tomu ušetří až milion korun. „Snažíme se výuku posouvat dále od zimy, začali jsme už v září, pak budeme mít mezi semestry prázdniny. Letní semestr začínáme na konci února,“ sdělil mluvčí školy Petr Oros. 

Jedním z energeticky nejnáročnějších míst českobudějovické školy jsou laboratoře, které mohou mít příkon až několik desítek kilowattů. „Vytápění je určitě tou největší položkou, potom jsou to ještě servery a celkově síťová infrastruktura,“ přiblížil mluvčí.  

O distanční výuce zatím neuvažovali. Navíc takový způsob výuky může nařídit jenom ministerstvo školství. Výuku on-line si nepřejí ani studenti. „Myslím, že bychom to zvládli, asi jsme i líp připraveni než při covidu, ale spíš bych byla pořád pro prezenční výuku,“ komentovala studentka Tereza Mrázková. 

Na měsíc se uzavře i jihlavská univerzita

Stejný krok nyní plánuje i Vysoká škola polytechnická v Jihlavě. Škola se zavře na celý únor mezi zimním a letním semestrem. „Do 5. března nebude ve škole probíhat prezenční výuka, a tím pádem budeme moct budovu uzavřít. Ušetříme tak náklady na svícení a topení. V loňském roce jsme za energie utratili tři miliony korun (za celý rok), v letošním už to bylo za první polovinu skoro tři miliony,“ uvedla mluvčí školy Vendula Marešová. 

Kvůli úsporám energií upravila nový akademický rok i Technická univerzita v Liberci. Většinu zkoušek přesunuli do období kolem Vánoc. „V lednu a únoru budeme většinu budov jen temperovat, v době zkoušek tak budeme jen v jedné budově, kterou budeme vytápět na hygienou povolené minimum,“ sdělil mluvčí univerzity Radek Pirkl.  

Distanční výuku zatím odmítají také vysoké školy v Praze. Například vedení Univerzity Karlovy ale v případě stejných podmínek pro příští akademický rok uvažuje nad hybridní výukou.