Úřad práce spustil nový program podpory pro zaměstnance Liberty Ostrava

Pracovníci úřadu práce v úterý přímo ve školicím středisku podniku Liberty Ostrava začali nabízet pomoc zaměstnancům huti ohroženým ztrátou zaměstnání. Ve speciálním projektu chtějí lidem nabídnout rekvalifikace, pomoci jim při hledání vhodného pracovního místa a hlavně nabídnout možnost příspěvku na mzdové náklady u nového zaměstnavatele. Ten může získat až patnáct tisíc korun měsíčně po dobu tři čtvrtě roku. Státní EGAP u soudu navrhl omezit majetková práva Liberty a převést je na insolvenčního správce, napsaly Seznam Zprávy.

Přímo v huti mohou zájemci o pomoc žádat ještě ve středu, ale požádat o ni lze nyní i v následujících dnech také na pobočkách úřadu práce. Zaměstnanci, kteří v úterý za pracovnicemi úřadu přicházeli, se o situaci v podniku příliš bavit nechtěli. Pokud mluvili, pouze anonymně.

„Díval jsem se po nějakém rekvalifikačním kurzu, protože se určitě budu chtít dále rozvíjet. Zatím to budu řešit, domluvili jsme se, že to ještě promyslím a podívám se na nějaké rekvalifikační kurzy a pak to budu řešit dál,“ řekl jeden ze zájemců o program, který v huti pracuje jako výzkumný pracovník v koksárenství. Najít nové místo podle něj bude složité a zřejmě bude muset hledat zaměstnání v jiném oboru.

V ostravské huti pracuje už dvanáct let. „Je to hrůza a asi už k tomu ani není co říct nového. Není to jednoduché, ale jiná možnost není. Asi se budu dívat po něčem úplně jiném, jiném oboru, raději,“ doplnil.

Další z pracovníků si posteskl hlavně na to, že informace o pomoci se k lidem dostávají pozdě. Pracovní poměr v huti chce ukončit ke konci měsíce. „Dozvěděl jsem se to včera (v pondělí), vždycky všechno dělají na poslední chvíli, podle mě je to cílené. Mám na to dva dny, je to trapné, výpověď dávám zítra (ve středu),“ řekl. Dosud nabízená pomoc podle něj neodpovídá situaci, do které se zaměstnanci dostali.

Když člověk chce, práci si najde, říká jeden ze zaměstnanců

Další ze zaměstnanců naopak nabídku úřadu práce ocenil. „Myslím si, že to lidem může pomoci, ale teď záleží, co od toho každý očekává. Jestli za něj někdo práci najde, nebo bude aktivní a bude si ji hledat sám. Já se jdu víceméně jen informovat. Stále pracuji v huti jako hutník na vysokých pecích. Myslím si, že když člověk chce, tak si práci najde,“ řekl.

Nový program je financovaný z fondů Evropské unie, jeho rozpočet je tři sta milionů korun. Podmínkou zapojení do projektu je, aby se zájemci ještě během trvání pracovního poměru zaevidovali na úřadu práce jako zájemci o zaměstnání.

„Byli jsme připraveni na černý scénář, ten jsme zvládli i při velkém náporu tisíců žádostí o náhradu mzdy. Zvládli jsme to vyplatit rychle tak, abychom zaměstnance podpořili,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

Události, komentáře: Pomoc zaměstnancům Liberty (zdroj: ČT24)

„Velká výzva, která je nyní před námi, je pomoct jim (zaměstnancům) najít skutečně dobrou práci. V Moravskoslezském kraji je přes jedenáct tisíc otevřených pracovních míst, ale jsou to spíše místa nízkokvalifikovaná. A tím, že zaměstnanci pracovali v Liberty dlouhé roky, tak my se jim budeme snažit pomoci v tom, aby prošli správnou rekvalifikací,“ vysvětlil Krištof s tím, že díky tomu by si lidé mohli říct o práci, která je lépe placená.

Generální ředitel Úřadu práce řekl, že v Liberty byla spousta zaměstnanců, kteří obsluhovali řadu hutních strojů. Ti se podle něj mohou velmi snadno rekvalifikovat například na svářeče. „I v Německu je to rekvalifikace číslo jedna,“ dodal. Poznamenal také, že u svářečů je nástupní mzda kolem čtyřiceti tisíc korun, což je aktuálně průměrná mzda v Liberty.

EGAP navrhuje omezit majetková práva Liberty

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) u soudu v úterý navrhla omezit majetková práva hutní společnosti Liberty Ostrava a převést je na insolvenčního správce, informovaly Seznam Zprávy. EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru. Jedním z důvodů, které EGAP k podání návrhu vedly, je vstup polské firmy Donquixote do provozování druhovýroby zahrnující rourovnu, dvě válcovny a drátovnu. Seznam Zprávy však už dříve uvedly, že polskou společnost řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý. EGAP návrh nekomentovala.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma, od června je firma v úpadku. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí z téměř pěti tisíc zaměstnanců.

Slezská huť, která je od června v úpadku, patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.