Orlické hory se vylidňují, důvodem je nedostatek práce

Orlické Záhoří - Orlické hory se potýkají s úbytkem obyvatel, obzvlášť obce, které leží v bezprostřední blízkosti česko-polské hranice. Někteří starostové dokonce říkají, že pokud se lidé budou stěhovat pryč současným tempem, zůstanou za pár desítek let jen chalupáři.

Jen za posledních dvacet let se například počet obyvatel Orlického Záhoří snížil o čtvrtinu. Obyvatelé potvrzují, že hlavním problémem je nedostatek práce, za kterou se musí složitě cestovat. Hlavně mladé rodiny se proto stěhují do větších měst. Jen dostat se do města znamená jet skoro 40 kilometrů, říká jeden z obyvatel.

Šanci obyvatelé vidí v cestovním ruchu, jenže Orlické hory nejsou zdaleka takovým magnetem jako například Krkonoše. Podle starostů by obcím pomohlo i lepší dopravní spojení s Polskem. „Je potřeba, abychom se dostali poměrně snadno i na polskou stranu. V současné chvíli tam nejezdí jediný linkový autobus do blízkého příhraničí,“ říká Petr Hudousek, předseda Dobrovolného svazku obcí Region Orlické hory.

Co se naopak v posledních letech v Orlických horách zlepšilo, jsou silnice. Za evropské peníze se ve velkém opravovaly na obou stranách hranice. Teď už jenom zbývá přidat autobusové spoje.

Orlické hory se vylidňují (zdroj: ČT24)