Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.

Jméno investora zatím oficiálně zveřejněno nebylo, podle informací čtvrteční Mladé fronty DNES by mělo jít o jednu z jihokorejských firem, s největší pravděpodobností Samsung.

Nová rozvojová zóna by měla vzniknout na ploše maximálně 280 hektarů, která bude po aktualizaci územního plánu určena pro výrobu a skladování. Vymezena bude také dopravní infrastruktura tak, aby byla zajištěna dopravní obslužnost Strategického podnikatelského parku. „Areál bude preferovaně napojen na nadřazenou komunikační síť (dálnice D1) a zároveň na novou železniční vlečku napojenou z vlakové stanice Dětmarovice,“ upřesňuje materiál pro zastupitelstvo.

Návrh aktualizace zásad územního rozvoje počítá i s vymezením koridorů pro nové trasy vodovodu průmyslové vody, pitné vody i předčištěné odpadní vody. „Napojení elektrické energie, plynu a vody by mělo být vedeno pokud možno de facto společným koridorem od elektrárny Dětmarovice, která je zdrojem dostatečných kapacit těchto médií ve vzdálenosti do dvou kilometrů od zájmového území,“ píše se v návrhu.

Aktualizací zásad územního rozvoje se kraj začal zabývat na návrh ministerstva průmyslu a obchodu. Podle středečního vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) existuje velká šance, že se podaří investici do Česka přivést, pokud příprava bude postupovat rychle. Příchod strategického investora by mohl znamenat vznik až sedmi tisíc pracovních míst. Chystané změny by kraj mohl stihnout schválit ještě v letošním roce. Chce je totiž připravit ve zrychleném řízení, což aktuálně kritizovali někteří zastupitelé.

Přislíbené jednání s obcemi

Kraj chce podle hejtmana Jana Krkošky (ANO) prověřit, zda je plocha pro investora vhodná. Předpokládá, že jasno by mohlo být nejdříve za půl roku. „V Moravskoslezském kraji bychom chtěli mít dvě, tři strategické průmyslové zóny, na které by přišli zahraniční investoři, a musíme být připraveni. Jsme na začátku cesty a věřím, že ve spolupráci s patřičnými ministerstvy uděláme všechny kroky k tomu, aby průmyslová zóna vznikla co nejdříve,“ sdělil Krkoška.

Hejtman Moravskoslezského kraje o plánu výstavby gigafactory na Karvinsku (zdroj: ČT24)

Petr Očko, který je pověřen řízením státní agentury CzechInvest, zastupitelům přislíbil, že ministerstvo je připraveno jednat o vzniku zóny s dotčenými obcemi i jejich občany. Podle něj je cílem maximálně zohlednit zájmy místních lidí. Poukázal na to, že pro strategického investora nelze využít brownfieldy, protože nejsou dostatečně připraveny. Dodal, že se analyzovaly lokality po celém Česku, ale plochu takového rozsahu lze nejrychleji připravit právě v Dolní Lutyni. Očko i hejtman hovořili o tom, že jednání se vedou s více investory.

Území se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, sousedí s ním také město Bohumín. Je v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. V minulosti se tento prostor zvažoval pro automobilku Hyundai, která nakonec svou továrnu vybudovala v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.