„Lihová mafie“ zaměstnává policii a soudy už pět let. Kdo v kauze kromě Radka Březiny figuruje?

Krajský soud v Olomouci odložil na polovinu října rozhodnutí v případu Ivana Kovaříka a Tomáše Pantíka obžalovaných v kauze hlavní větve takzvané lihové mafie Radka Březiny. Dosud nejsou vyřešeny ani všechny případy, které mají s podnikatelem Březinou spojitost. Část z nich leží u soudů, několik je stále ve fázi vyšetřování. Policie a žalobci se kauzou zabývají od podzimu roku 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili i na nelegální výrobny lihovin.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými jako hlavní organizátor stál Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v Česku objevila úmrtí způsobená nelegálně vyrobenými lihovinami s toxickým metylalkoholem. Kvůli kauze metanol, v níž tyto lihoviny způsobily do února 2014 celkem 48 úmrtí, se policie soustředila také na pátrání po nelegálních výrobnách.

Tresty pro osm obžalovaných

V prosinci 2015 uznal olomoucký krajský soud Radka Březinu a dalších sedm obžalovaných vinnými. Za účast na organizované skupině a pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné platby jim vyměřil tresty v rozmezí od čtyř do 13 let a čtyř měsíců. Kvůli odvolání obžalovaných i žalobce se případem Radka Březiny a jeho spolupachatelů zabýval v červnu 2017 olomoucký vrchní soud.

Hlavnímu organizátorovi potvrdil soud 13 let, jeho bratru Tomášovi trest zvýšil na šest let. Později byl Tomáši Březinovi jako spolupracujícímu obviněnému snížen trest na 3,5 roku a v listopadu 2018 byl podmínečně propuštěn. Dalším třem obžalovaným soud tresty potvrdil, jednateli Morávia-Chemu Radku Menšíkovi trest snížil o rok na 11 let. Loni v červenci Radek Březina neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, stejně dopadli i další odsouzení.

Poslední kauzou, ve které dosud nepadl pravomocný verdikt, je případ správce Březinových nemovitostí Ivana Kováříka a také Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci. Odvolání obou mužů vrchní soud v červnu 2017 vyhověl s tím, že jejich zavinění není zcela bez pochybnosti prokázáno.

Muži byli původně souzeni v osmičlenné skupině obžalovaných, zbývajících šest v čele s Radkem Březinou je již pravomocně odsouzeno. Státní zástupce pro Pantlíka navrhuje tříletý trest, případně s ohledem na délku řízení podmíněný trest. Pantlíkův obhájce naopak žádá o zproštění viny. O nelegální činnosti Radka Březiny prý nevěděl a od příjezdu ke skladu se do ničeho aktivně nepouštěl.

Pro Ivana Kováříka požaduje žalobce devět let a devět měsíců. Potrestán by měl být podle žalobce i za starší část kauzy – čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu.

Výroba nelegálních lihovin fungovala dlouhé roky

Některé řetězce zaměřené na nelegální výrobu lihovin přitom fungovaly dlouhé roky. Největším odhaleným případem byla právě skupina Radka Březiny. Podnikatel z Kostelce u Zlína byl i podle svého přiznání hlavou organizace, která za 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu. Podle staršího rozsudku připravila stát na daních o 6,39 miliardy korun, verdikt vrchního soudu roku 2017 mluví o škodě 5,6 miliardy.

Podle odhadů Tomáše Březiny bylo mezi roky 2003 a 2012 nelegálně z jeho společnosti Morávia-Chem získáno mezi 20 a 30 miliony litrů lihu. Oficiálně přitom firma vyráběla kapaliny do ostřikovačů automobilů. Lihoviny pak zpracovávala Likérka Drak i další. Podle Radka Březiny bylo odběratelů přes 30, někteří i na Slovensku, jména ale šéf skupiny odmítl odhalit.

V srpnu 2018 pak olomoucký krajský soud zastavil část případu lihové mafie, která se týkala čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001. Důvodem byla neúčelnost stíhání. Soud tak zohlednil pravomocně uložené předchozí tresty, které členové mafie za podvody s lihem již dostali. Krajský soud tuto část kauzy původně označil za promlčenou, případ mu však vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

Kauza Pražanových

Před soudem skončili i další lidé, kteří obchodovali s nelegálním lihem od Březiny. V lednu 2015 vyměřil Krajský soud ve Zlíně otci a synovi Pražanovým, kteří podle obžaloby způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun, devět let vězení. Oba se odvolali, podobně jako žalobce, rozsudek ale v červenci 2016 potvrdil olomoucký vrchní soud. V únoru 2017 Nejvyšší soud odmítl dovolání Pražanových i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Loni v lednu pak Ústavní soud odmítl stížnost Stanislava Pražana.

Tresty pro Pavla Čanigu a další

V červnu 2018 zvýšil Vrchní soud v Olomouci tresty šesti ze sedmi obžalovaným v kauze odběratelů a distributorů lihu, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Odpykávají si tresty v rozmezí od 3,5 do 11,5 roku. Nejvyšší tresty dostal jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík (10 let), tehdejší jednatel další distribuční firmy Dominik Nagy (8 let) a bývalý jednatel a majitel likérky Pavel Čaniga (11,5 roku).

Legalizace Březinova majetku

V září 2017 pak podal státní zástupce obžalobu na čtyři lidi v souvislosti s legalizací majetku Radka Březiny. Mezi obžalovanými byli jeho otec Vladimír nebo exmanželka Stanislava, letos v květnu je ale zlínský okresní soud všechny nepravomocně obžaloby z praní špinavých peněz zprostil. Předseda senátu uvedl, že se nade vší pochybnost nepodařilo prokázat, že obžalovaní věděli o Březinově trestné činnosti a nelegálním původu peněz.

O měsíc dříve si naopak vyslechl odsuzující verdikt majitel zkrachovalé likérky AB style Milan Antoniazi, kterého olomoucký vrchní soud poslal do vězení na 11 let. Trest je za zkrácení daní, státu podle žalobce způsobil škodu na daních za miliardu korun. Antoniazi patřil podle žalobce k nejvýznamnějším Březinovým odběratelům.

Celníci před soudem

Před soud se dostali i lidé, kteří měli hájit zákon. V prosinci 2015 bylo jedenáct celníků obviněno z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Letos v dubnu začal zlínský okresní soud projednávat případ tří celníků, kteří podle obžaloby nedbale dohlíželi na denaturaci lihu ve společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku. Společnost ovládal hlavní organizátor obřích nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Trojici mužů nyní hrozí až tři roky vězení a zákaz činnosti. Vinu odmítají.

K soudu se naopak ještě nedostal případ celníků, kteří podle žalobců poskytovali členům mafie cenné informace, například o plánovaných kontrolách.

Ovlivňování svědků a úplatky

Krajský soud v Brně v současnosti projednává také případ ovlivňování svědků v lihové kauze, kvůli němuž je vedle Březiny obžalováno dalších osm lidí včetně jeho exmanželky. V polovině června přitom Březina během líčení doznal, že v jeho případě byli svědci masivně ovlivňováni, a to již v přípravném řízení, padly na to podle něj stovky tisíc korun. Jeho bývalá žena to odmítla s tím, že „exmanželovi to už nemyslí a všude hledá nepřátele“.