Celníci u soudu. Svou liknavostí podle žalobce umožnili Březinově mafii kupčení s lihem

Zlínský okresní soud začal projednávat případ tří celníků, kteří podle obžaloby nedbale dohlíželi na denaturaci lihu ve společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku. Společnost ovládal hlavní organizátor obřích nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Trojici mužů nyní hrozí až tři roky vězení a zákaz činnosti. Vinu odmítají.

Organizovaná zločinecká skupina kolem Radka Březiny vyprodukovala podle státního zástupce kvůli nesvědomitosti celníků více než třiadvacet milionů litrů lihu, který se následně využil k výrobě lihovin.

Škodu způsobenou státu zkrácením spotřební daně žalobce vyčíslil na 6,39 miliardy korun. Vinu přičítá i Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi.

Coby celníci měli za úkol zajistit, aby se z potravinářského lihu, který podléhá spotřební dani, stal přidáním denaturačních prostředků líh, který nejde konzumovat – a spotřební daň se na něj nevztahuje.

„Umožnili fiktivní denaturaci lihu,“ říká nyní žalobce Martin Malůš s tím, že na chemický proces dohlíželi nedostatečně, a dopustili se tak maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, respektive maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Hrozí jim za to až tříletý žalář.

Celníci vinu odmítli: Chyba je v systému, ne v naší práci

Všichni tři celníci ale soudu uvedli, že s obžalobou nesouhlasí. Podle dvaapadesátiletého Bora byla vyhotovena bez znalosti praxe v celní správě a jednapadesátiletý Kolínek označil trestní stíhání za nezákonné: „Jsem přesvědčený, že vždy při mé přítomnosti denaturace probíhala tak, jak měla.“

Muži se hájí tím, že dodržovali nařízení a předpisy. O rizikovosti firmy Morávia-Chem se prý dozvěděli až v roce 2015. Uvedli, že neabsolvovali žádné školení, které by se denaturace či spotřební daně týkalo.

Současně ale připustili, že se líh do firmy dovážel bez celních závěr a v jejich přítomnosti už byl vždy přečerpaný do určených denaturačních nádob. „Systém byl špatně nastaven, ale ne námi, řadovými celníky. Šlo o dlouhodobé systémové pochybení, které jsem nemohl já ani nikdo z mých kolegů ovlivnit,“ řekl Smolík.

Praní lihových peněz

Samotný „lihový král“ Radek Březina byl v červnu před dvěma lety pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu tehdy vrchní soud vyčíslil na 5,6 miliardy korun.

S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek zatím nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Hlavní líčení ve věci pokračuje výpověďmi obžalovaných, nařízeno je do května. Žalobce Radek Bartoš v březnu uvedl, že obžalovaní – Vladimír Březina (otec), Stanislava Březinová (Radkova manželka) a asistentky Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková – se na nelegální činnosti podíleli od roku 2005 až do roku 2013.

Peníze z lihových obchodů se snažili legalizovat především vklady na různé bankovní účty a následným nákupem cenných papírů, nemovitostí nebo obchodního podílu.