Soud řeší případ Březiny a jeho blízkých. Podle obžaloby legalizovali majetek za stovky milionů korun

Víc než 2,5 hodiny zabralo státnímu zástupci Radku Bartošovi čtení obžaloby v případu praní špinavých peněz pocházejících z nelegálního podnikání Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Kauzou se v úterý začal zabývat zlínský okresní soud.

V případu jsou obažalování blízcí lidé tzv. lihového bosse Radka Březiny – jeho manželka Stanislava, otec Vladimír a asistentky Kateřina Míčková a Kristýna Mazurová. Podle státního zástupce Bartoše se čtveřice podílela na praní špinavých peněz mezi lety 2005 až 2013.

„Z peněz, které pocházely z daňové trestné činnosti Radka Březiny a dalších z jeho organizované zločinecké skupiny, byly činěny hotovostní vklady v jejich prospěch. Ve prospěch Vladimíra Březiny se jednalo o částku přesahující 440 milionů, ve prospěch Stanislavy Březinové přesahující 42 milionů a potom tam byla i menší část ve prospěch Radka Březiny ve výši přesahující 18 milionů,“ řekl Bartoš.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí čtveřici až osmileté vězení. Obžalovaní se peníze podle státního zástupce snažili legalizovat především vklady na různé bankovní účty a následným nákupem cenných papírů, nemovitostí nebo obchodního podílu.

„Vklady byly prováděny v hotovosti, kdy peníze byly nošeny do banky. Největšími vkladatelkami byly obžalované Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková. Poslouchaly příkazy, prováděly vklady, které byly v takovém rozsahu a četnosti, že musely vědět, že nejde o legální peníze,“ uvedl Bartoš.

Žalobce dále uvedl, že větší případ legalizace peněz z trestné činnosti nezná. Obžaloba má podle něj 119 stran. Vyšetřovatelům se podařilo zajistit majetek obžalovaných a dalších osob ve výši zhruba čtyři sta milionů. 

Březina měl způsobit škodu přes pět miliard korun

Hlavní líčení bude odpoledne pokračovat výpověďmi obžalovaných. V přípravném řízení tři z nich trestnou činnost popřeli, Mazurová odmítla vypovídat.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za rozsáhlé nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun.

Spolu s Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších ještě soudy pravomocný rozsudek nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud původní šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.