Lihová aféra opět u soudu. Rozhodne se, zda půlmiliardový majetek propadne státu

Reportéři ČT: Komu spadne do klína půlmiliardový majetek lihové bosse? (zdroj: ČT24)

Zlínský soud projednává obžalobu otce a manželky lihového bosse Radka Březiny a dalších dvou spolupracovnic. Pokud se prokáže, že mu pomáhali několik let legalizovat nelegální příjmy, jeho stamilionový majetek by propadl státu. Vyhlídky na úspěch obžaloby se však v posledních měsících zhoršily – námitku proti podjatosti zlínského soudce, který danou obžalobu dříve odmítl projednat, totiž nadřízený soud zamítl. Kauzou daňových podvodů s lihem se zabýval v pořadu Reportéři ČT Dalibor Bártek.

Státní zástupce obžaloval příbuzné Radka Březiny za to, že pro něj pomáhali prát špinavé peníze. „Hotovost, která byla generována trestnou činností, byla vkládána na bankovní účty a potom transformována různými finančními operacemi. Docházelo k nákupům cenných papírů, nemovitostí a podobně,“ vysvětlil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.  

Praní špinavých peněz mělo vypadat následovně; nelegální líh mohl Březina prodávat svým odběratelům jedině za hotové peníze. Hromadily se mu tak velké částky, které následně končily v trezorech hotelu Lázně Kostelec u Zlína, který lihařova rodina ovládá.

Právě z tohoto hotelu měli spolupracovníci Radka Březiny následně miliony korun roznášet na nejrůznější účty, aby tak černé peníze vyprali. K roznosu peněz na účty Březina nejčastěji využíval své dvě asistentky, které jsou v současnosti také obžalovány za praní špinavých peněz.

Takovým způsobem se desítky milionů korun dostaly na účty, které vlastnila lihařova manželka Stanislava Březinová. Fakticky je však ovládal samotný Radek Březina, který za peníze nakoupil akcie. Naprostá většina peněz, v součtu stamiliony, pak podle obžaloby skončila na účtech, které oficiálně vlastní otec lihového bosse Vladimír Březina.

„Bylo jaksi dokázáno, že ten výnos činí zhruba 400 milionů korun, které ovšem byly téměř všechny investovány do společnosti Radka Březiny, a tudíž podle našeho názoru není namístě hledat další majetek někde jinde u dalších členů rodiny,“ oponoval obhájce Vladimíra Březiny Martin Klimo.

Podle policie byl přitom výnos skupiny Radka Březiny z nelegálního prodeje ještě o stamiliony korun vyšší. V obžalobě se píše, že v letech 2005 až 2012 na účty Vladimíra Březiny vložili či zaslali spolupracovníci Radka Březiny přes 600 milionů korun. O tom se ostatně zmínil v jedné ze svých tajných instrukcí z vazby i samotný Radek Březina.

Podle policie za 300 milionů korun nakoupil Radek Březina na účet svého otce akcie. Dalších více než 200 milionů pak v letech 2006 až 2012 investoval, znovu jménem svého otce, do nákupu rozlehlých kancelářských nemovitostí v centrech měst, jako je Havířov, Ostrava, Zlín, Holešov, Nový Jičín a mnoha jiných. 

Zlínský soudce obsáhlou obžalobu projednat odmítl. Žalobce jej viní z podjatosti

Zmíněné informace jsou jen zlomkem z údajů obsáhlé obžaloby související s praním peněz.  Žalobce zároveň problematické majetky oběma zajistil a v rámci obžaloby usiluje o jejich propadnutí státu. „Obžaloba obsahuje, jestli se nepletu, asi 85 bodů. Každý ten bod je vlastně nějaký popis transakce nebo více transakcí. Takže je to poměrně obsáhlý text,“ vysvětlil Šereda. 

Vyhlídky žalobce na úspěch se však v posledních měsících zhoršily – projednání případu totiž obdržel soudce Okresního soudu ve Zlíně Pavel Houdek, který letos na jaře žalobu odmítl soudit. Označil ji za zcela vadnou a vrátil ji zpět státnímu zástupci k došetření.

Soud má právo obžalobu vrátit v případě, pokud během vyšetřování došlo k zásadním procesním chybám nebo se žalobcům nepodařilo trestnou činnost dostatečně objasnit. To ale státní zástupce nepřipouští a za obžalobou si nadále stojí.

 Z toho důvodu se proti rozhodnutí zlínského soudce odvolal ke krajskému soudu a uspěl.  „Krajský soud zrušil usnesení Okresního soudu ve Zlíně. Tato obžaloba byla rozhodně napsána v souladu se zákonem. A tudíž je možno ji projednat před okresním soudem,“  potvrdila České televizi mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.

V případě soudce Houdka to přitom nebyl první rozporuplný verdikt, který v lihové kauze vydal – už na začátku vyšetřování zrušil rozhodnutí policie, kterým zajistila majetek bratra lihového bosse. Později ho chtěl bez kauce pustit z vazby ještě před ukončením vyšetřování, a když mu byl loni v létě přidělen právě případ praní špinavých peněz, pokusil se mu vyhnout tím, že sám sebe vyloučil z rozhodování. I tehdy ale nadřízený soud jeho rozhodnutí zrušil.

Soudce Houdek tak neuspěl s vlastním vyloučením ani následným vrácením obžaloby žalobci. Případ legalizace stamilionů korun z lihových obchodů tak bude muset soudně projednat. Státní zástupce mu už ale nevěří.

„Důvody a vyjádření, které byly obsahem toho rozhodnutí, vedly k tomu, že z naší strany byla následně vznesena námitka podjatosti,“ uvedl Petr Šereda. S touto námitkou ale státní zástupce neuspěl – brněnský krajský soud totiž dospěl k závěru, že není pochybnost o Houdkově nestrannosti při rozhodování. 

Soudce Houdek i manželka Radka Březiny se k záležitosti – stejně jako jedna z jeho spolupracovnic – pro pořad Reportéři ČT odmítli vyjádřit. Druhou obžalovanou spolupracovnici se reportérům ČT nepodařilo zastihnout.