Lidí chodí málo, jídlo si nedávají. Řada restaurací na Šumavě chce zavřít kuchyň

Stravovací zařízení na Šumavě omezují provoz (zdroj: ČT24)

Provozovatelé některých restaurací a hospod na Šumavě se rozhodli, že přestanou turistům nabízet jídlo. Stále méně návštěvníků si totiž dopřeje oběd nebo večeři, což znamená velký propad tržeb. Majitelům podniků se tak nevyplácí vařit, provozy proto chtějí od podzimu výrazně omezit. Právě mimo sezonu je totiž turistů málo a na obědy moc nechodí ani místní.

Propad v tržbách zaznamenala například jedna z restaurací s pivovarem, mimo sezonu až o sedmdesát procent. Podnik si vaří vlastní pivo a má pestrý jídelníček, jenže restaurace je skoro bez hostů. Místní chodit přestali a turistů je ve srovnání s rokem 2019 o čtvrtinu méně.

„Myslím si, že v této době už není čas na hrdinství. Zlatá doba gastronomie na venkově nebo v turistických oblastech pominula a musíme začít počítat,“ uvedla majitelka Alexandra Michalová. Změny tam nastanou už od podzimu. 

„Plánujeme výrazný útlum našeho restauračního provozu a přesuneme to do nově vybudovaného výčepu. Plánujeme ho v prostorách, kde je v tuto chvíli sklad sladu,“ dodala Michalová.

V období mimo sezonu tak budou vařit jenom polévky, případně jednodušší jídla. Plný provoz v kuchyni a tím pádem i v restauraci by chtěli naplno obnovit až v květnu příštího roku, kdy začne další turistická sezona. 

Bez zdražování klesá i kvalita

Podobné zkušenosti mají i ve třináct kilometrů vzdálených Hartmanicích. Letos v květnu tam znovu otevřeli hotel i s restaurací. Zákazníci se však zatím příliš nehrnou. „V květnu a červnu bylo místních celkem málo, ale doufáme, že turistů přibude a budou opět chodit na obědy,“ říká vedoucí hotelu Kristýna Fialová.

Jenže úbytek turistů i nezájem místních obyvatel o stravování v restauracích trápí většinu provozoven na Šumavě. „Ekonomický model, kdy nemůžete růst s cenou tak, jak byste potřebovali, versus očekávání poptávky nutí provozovatele k tomu, že nemohou poskytnout službu, na kterou byli hosté dřív zvyklí. Možná nás čekají takzvané prázdniny bez jídla,“ uvedl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner.  

Zástupce asociace je také toho názoru, že restauracím by pomohly i bezhotovostní platby. Někteří provozovatelé totiž vyžadují jenom hotovost, a to odradí až čtyřicet procent zákazníků.