Kvůli vydatným dešťům hrozí na západě Čech vylití řek

Kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Meteorologové zpřísnili výstrahu, od půlnoci na sobotu do nedělního večera platí v několika regionech na západě Čech povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Druhý povodňový stupeň překročí řeky v povodí horní Ohře v části Karlovarského kraje i hladina střední a dolní Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji. Kvůli následkům dešťů už během pátku vyjížděli hasiči v Olomouckém a Středočeském kraji. Povodí v Česku začala preventivně odpouštět některé nádrže.

„Od pátečního odpoledne do noci ze soboty na neděli se budou hlavně v západních částech ČR vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 milimetrů, lokálně až 80 milimetrů. Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky,“ sdělili meteorologové.

„Už teď jsou na Mži první stupně, případně druhé stupně povodňové aktivity. Postupně hlavně u řek, které pramení v Krušných horách, v Českém lese, případně na Šumavě, lze čekat výraznější vzestupy s ohledem na vysoké nasycení tamní půdy i s překročením druhého stupně povodňové aktivity,“ upozornil v pátek ráno meteorolog ČT Michal Žák.

V pátek po 23. hodině byla vyhlášena povodňová bdělost na pěti místech Česka. V Plzeňském kraji dosáhla na první stupeň Berounka v Bílé Hoře a Mže v přehradách Hracholusky a Lučina. Ve Středočeském kraji šlo o Berounku ve Zbečně a v Karlovarském kraji dosáhla prvního stupně Střela ve vodní nádrži Žlutice.

V sobotu má třetího povodňového stupně dosáhnout Radbuza, Mže a její přítoky, druhého stupně pak toky na horní Ohři. „V důsledku dotoku stoupne nad úroveň druhého stupně povodňové aktivity i hladina střední a postupně dolní Berounky. Na tocích odvodňujících Šumavu očekáváme dosažení prvního povodňového stupně,“ uvedl ČHMÚ.

Před vydatnými lijáky a povodněmi varovali například i meteorologové v Německu.

Povodňové ohrožení znamená, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti i komunikace a působit škody v krajině a na majetku. Lidé by měli podle meteorologů respektovat pokyny záchranných složek či samosprávy, zaparkovat vozidla na výše položených místech a vyvarovat se koupání, plavání, plavby na lodi i jízdy autem přes povodňovou vodu. Omezit by měli také pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Události: V sobotu hrozí povodně (zdroj: ČT24)

Výjezdy hasičů

Hasiči už během pátku museli vyjíždět k následkům dešťů. Silná bouřka se odpoledne prohnala Olomouckým krajem, kde u Hranic na Přerovsku zaplavila dálnici D1. Vylila se tam voda z přilehlého koryta odvádějícího vodu ze svahu, provoz v této části dálnice ale omezen není. „Použili jsme pytle s pískem a exponované místo zahradili,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. V Hranicích voda také zaplavila několik sklepů.

I středočeští hasiči odpoledne vyjížděli k případům, které souvisely s počasím. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů či kanalizace. Napilno měli hlavně v Tuchorazi na Kladensku, kde přívalový déšť zaplavil ulici. V nejhlubších místech podle mluvčího krajských hasičů Tomáše Bakaláře dosahovala voda jeden a půl metru.

Povodí vypouští některé nádrže

Kvůli snížení rizika povodní začali vodohospodáři preventivně odpouštět některé nádrže, informovalo ministerstvo zemědělství. Vodohospodáři mají k dispozici povodňové plány na různé situace a v ohrožených povodích dělají maximum, aby případné povodně způsobily co nejmenší škody, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Povodí Ohře vypouští nádrže Skalka, Jesenice a Nechranice. Ostatní jsou z části vypuštěné a před nastupujícím deštěm je bude státní podnik otevírat postupně, vyplývá z tiskové zprávy.

Na území, které spravují další podniky Povodí, se zatím vydatnější srážky nepředpokládají, proto tam v současné době nádrže zatím preventivně neodpouštějí. Povodí Labe má většinu přehrad naplněných z 89 až 100 procent. Vzhledem k poměrně malým zásobním objemům by bylo možné je v případě potřeby významně vypustit v řádu hodin, napsalo ministerstvo.

Předpověď počasí (31. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

Povodí Moravy uvedlo, že na přítoku do Bystřičky byl dosažený první povodňový stupeň, srážky očekávají v oblasti Dyje v Rakousku a ve východní části povodí, ale bez dosažení povodňového nebezpečí. Odtok vodohospodáři mírně navýšili prostřednictvím elektrárny na Vranově.

Na Horní Odře eviduje Povodí Odry spíše nízké průtoky. Zvýšené průtoky zaznamenali na okrajových přítocích Odry-Bělá, Vidnávky s Černým potokem a Vojtovickém potoce, které ve čtvrtek odpoledne zvedla přívalová srážka. V celém povodí Odry jsou zásobní prostory vodních nádrží naplněny na 80 až 100 procent, uvedlo ministerstvo. K utlumení přívalových dešťů může povodí Odry využít suché nádrže.

Podniky Povodí situaci sledují a vyhodnocují, v případě jakékoliv změny v předpovědi jsou připraveny obratem reagovat, dodalo ministerstvo.