Kraj pomůže hotelům v Českém Švýcarsku, stále nedostaly peníze za ubytování hasičů

Události: Stát dluží hoteliérům (zdroj: ČT24)

Majitelé hotelů, kteří během rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko ubytovávali hasiče, ani po čtyřech měsících nedostali zaplaceno. Jednomu z nich úředníci odmítají proplatit i stovky uvařených obědů. Ústecký kraj teď chce peníze poslat ze svého rozpočtu a pak je vymáhat od státu.

„Podnikatelé nedostali zaplaceno ještě nic a já jsem ani nedostal odpověď od pana premiéra Petra Fialy (ODS), jak se stát postaví k nezbytným provozním nákladům po dobu uzavření národního parku. Spočítali jsme je na 14 až 15 milionů korun,“ upozornil hejtman Jan Schiller (ANO).

Kraj podle něj požadoval protokol o zásahu hasičů. „Údajně ho ale nedostaneme a ke každé žádosti o proplacení nákladů se budou hasiči vyjadřovat, zda to bylo v souladu se zásahem, takže kvůli byrokracii to bude trvat déle,“ řekl. Protože podnikatelé potřebují přečkat zimu, kraj jim podle hejtmana peníze pošle a bude je pak vymáhat od státu.

Ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd řekl, že každý pátý podnikatel v národním parku je zaměstnán v cestovním ruchu. „Ministerstvo životního prostředí nezaplatilo za pobyt hasičů ani několik měsíců po požáru. Z nařízení státu byl uzavřen národní park a ke kompenzacím alespoň po dobu uzavírky se vláda vůbec nevyjádřila,“ uvedl Šmíd. Někteří podnikatelé zvažují právní kroky vůči státu.

Ubytovací vouchery

Vyčerpány jsou už ubytovací vouchery za pět milionů korun, na něž Ústecký kraj uvolnil prostředky ze svého rozpočtu. Stejnou částku přislíbilo ministerstvo pro místní rozvoj. Peníze by kraj podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) měl dostat v polovině ledna. Podle Šmída se proces objednávání voucherů nezastavil, je možné je nadále čerpat. Turisté mohou získat slevu 300 korun na osobu a den v Českém Švýcarsku, pokud se zde ubytují nejméně na dvě noci a nejvýše na sedm nocí. Lidé si objednávají pobyty zejména na březen, duben a květen.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková řekla, že program na podporu návštěvnosti Českého Švýcarska schválila vláda 14. prosince a bude vyhlášen do Vánoc, tedy příští týden. Příjem žádostí bude trvat měsíc, následně bude do měsíce vyhodnocen. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bude žadatelům vystaveno na přelomu ledna a února příštího roku. Finance budou poskytovány od února do července 2023 nebo do vyčerpání alokace pěti milionů korun.

Nejrozsáhlejší požár v Česku vypukl v rezervaci 24. července. Policie ho vyšetřuje jako obecné ohrožení. Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy. Místostarosta Krásné Lípy a senátor Zbyněk Linhart (STAN) několik dní po vypuknutí požáru kritizoval, že pomoc do Českého Švýcarska mohla přijít minimálně o pár hodin dřív.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil tehdy odmítl, že by hasiči situaci podcenili. K 30. listopadu ve funkci skončil. Služební poměr ukončil i velitel děčínské stanice Jiří Hykl. Také on uvedl, že tak učinil na vlastní žádost a nemá to spojitost s požárem. U profesionálních hasičů skončili i další. Vyskočil serveru Seznam Zprávy řekl, že jen k 30. listopadu odešlo přes dvacet lidí. V lednu podle serveru ukončí práci u HZS současný ředitel územního odboru Děčín Jaroslav Vaněk. Také on odmítl spojovat svůj odchod s požárem.