Dopravu v Přerově zkomplikuje oprava mostu v ulici Osmek, objízdná trasa povede přes areál výstaviště

Řidiče projíždějící Přerovem, kde je dlouhodobě složitá dopravní situace, čekají na čtyři měsíce další komplikace. Od 6. července se až do 5. listopadu uzavře most přes mlýnský náhon Strhanec v ulici Osmek. Stavba, která potrvá 121 dnů, znemožní řidičům průjezd na Velkou Dlážku i do ulice Za Mlýnem. Zástupci města se dohodli s majiteli přerovského výstaviště, že objízdná trasa pro vozidla do tří a půl tuny povede přes jejich areál, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Nikdo nepochybuje, že další uzavírka přinese městu komplikace, nicméně oprava se kvůli několika přerovským dopravním stavbám už dvakrát odkládala, a teď je z hlediska bezpečnosti už nezbytné starý most vyměnit za nový,“ uvedl radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Most, který je v blízkosti hlavního sídla přerovské policie, je podle zástupců radnice v havarijním stavu, a to především kvůli nefunkční izolaci, degradaci betonu, korodující výztuži nosné konstrukce či malé nosnosti. Podle radního Michala Záchy (ODS) dělníci během prázdnin odstraní mostní svršek až na nosnou konstrukci, pak přijde na řadu její odbourání a snížení stávajících opěr. Při stavbě nového mostu bude nutné vyrobit i atypické železobetonové nosníky.

Stavba vyjde Olomoucký kraj, který je investorem stavby, na 8,5 milionu korun, doplnila mluvčí radnice.

Kvůli snaze ulehčit situaci řidičům uzavřelo město smlouvu s majiteli přerovského výstaviště, přes které budou moci auta po dobu stavby projíždět. Město bude firmám Emos a Norsol platit za tento vstřícný krok 75 tisíc korun měsíčně. „Jednání jsem s majiteli vedl delší dobu a jsem rád, že jsme se domluvili. Nebýt této dohody, dopravní situace v Přerově by se ještě více vyhrotila,“ dodal Zácha.

Výstavba dálnice D1

V Přerově je dopravní situace dlouhodobě komplikovaná, chybí mu dokončení posledního úseku dálnice. Ve městě se navíc aktuálně buduje několik dopravních staveb. Před nádražím se staví takzvaný průpich, uzavírka je tam plánována do konce letošního roku. Do posledního září má být uzavřená křižovatka propojující ulice Velká Dlážka, Polní a Lipnická, kde se staví kruhový objezd. Uzavřena je i Wurmova ulice kvůli výměně potrubí.

Dopravnímu kolapsu město naposledy čelilo minulý týden, kdy byla na několik dní uzavřená v obou směrech dálnice D35 kvůli rozpraskanému povrchu. Situaci by mělo vyřešit v budoucnu dostavění posledního chybějícího úseku dálnice D1 v délce 10,1 kilometru na obchvatu Přerova, která vyvede dopravu z města.