Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Brněnské teplárny budou pálit i lehké topné oleje (zdroj: ČT24)

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.

Kotle v brněnských teplárnách zůstávají původní, nové jsou však hořáky. Jsou kombinované, to znamená, že umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. „Jsou jako záložní, a to v případě, že by nastala kritická situace na trhu s plynem. Plyn dnes vychází levněji než lehký topný olej. Počítáme s tím, že to tak bude i do budoucna, to znamená, že je to (LTO) opravdu jen záložní palivo,“ uvedl výrobní ředitel Tepláren Brno Tomáš Weigner. 

Čtyři hořáky, které teplárny pořídily, stojí osmnáct milionů korun. Celý systém včetně skladu na lehký topný olej by měl stát 150 milionů korun. „Část Evropy už dnes topí pouze lehkými topnými oleji – Německo nebo Rakousko. Je naprosto běžné, že i domácnosti jsou vytápěné LTO,“ popsal Weigner. 

Předpokládá se, že závislost Brna na zemním plynu by měla v případě potřeby klesnout z osmdesáti na zhruba padesát procent. „Otázka topných olejů jako záložního paliva je samozřejmě v současné době v té končící nebo ještě stále probíhající energetické krizi poměrně důležitá věc. Jako záložní palivo pro takovou teplárnu je to v podstatě nejvhodnější řešení,“ uvedl jednatel společnosti Invicta BOHEMICA Jan Vondráš.

Dvoupalivové hořáky jsou v provozu i jinde

Brněnské teplárny však nebudou v této oblasti průkopníkem. Podobné dvoupalivové hořáky už nyní používají například v teplárně v jihočeském Písku či Táboře, ale také v Novém Městě na Moravě na Vysočině. 

Dalším projektem, kterým chce největší město na Moravě snížit závislost na zemním plynu, je horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany. Ten by měl v budoucnu zabezpečit až polovinu tepla, které dnes Brno potřebuje.