TÉMA

Lehké topné oleje

Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.
26. 5. 2023|

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Večeřovi z kauz LTO vinu za podvody s půjčkami

Olomoucký vrchní soud potvrdil rozsudek v případu Jiřího Večeře známého z kauz lehkých topných olejů (LTO), který byl souzen za podvody s půjčkami se škodou 1,2 milionu korun. Podle rozsudku peníze vylákal od roku 2012 pod smyšlenými legendami od svých známých. Odvolací soud se ztotožnil s vinou i s rozhodnutím krajského soudu, který Večeřovi trest neuložil s tím, že za obdobný trestný čin si už odpykává čtyřletý trest vězení, který je dostatečný. Zamítl tak odvolání žalobkyně i obžalovaného.
31. 1. 2023|

Teplárny Brno zdraží od listopadu teplo na dvojnásobek

Teplárny Brno, které zásobují teplem většinu města, zdraží od listopadu pro své odběratele o 888 korun na gigajoule (GJ) na 1672 korun za GJ včetně DPH. Průměrná domácnost se spotřebou tepla 20 GJ za rok zaplatí měsíčně asi o patnáct set korun víc.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 12:04|

Ministerstvo průmyslu povolí teplárnám topit i jinak než plynem. Teplota zůstává neměnná, ujistil Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí situaci předcházení stavu nouze v teplárenství. Znamená to, že od 5. září budou moci teplárny používat bez rizika pokut jiné palivo než zemní plyn, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vláda se také zabývala možností založit státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 18:37|