Vrchní soud v Olomouci potvrdil Večeřovi z kauz LTO vinu za podvody s půjčkami

Olomoucký vrchní soud potvrdil rozsudek v případu Jiřího Večeře známého z kauz lehkých topných olejů (LTO), který byl souzen za podvody s půjčkami se škodou 1,2 milionu korun. Podle rozsudku peníze vylákal od roku 2012 pod smyšlenými legendami od svých známých. Odvolací soud se ztotožnil s vinou i s rozhodnutím krajského soudu, který Večeřovi trest neuložil s tím, že za obdobný trestný čin si už odpykává čtyřletý trest vězení, který je dostatečný. Zamítl tak odvolání žalobkyně i obžalovaného.

Večeř byl odsouzen za podvody ke čtyřletému trestu olomouckým okresním soudem v červenci 2019. „V mezidobí došlo k novelizaci zákoníku, kdy jsou vymezeny hranice výše trestu. Pokud byl obžalovanému ukládán souhrnný trest, odsouzen by byl za částku mírně přesahující dva miliony korun, v předchozí době šlo o 800 tisíc korun. Máme za to, že v sazbě dva až osm let je trest čtyř let dostatečný,“ uvedl soudce vrchního soudu.

Večeř podle rozsudku vylákal peníze v úmyslu se obohatit od několika lidí na různých místech v Česku, podle soudu peníze od počátku nehodlal vrátit a vzhledem ke své finanční situaci toho ani nebyl schopen.

Podle obhájce však případ provázejí ohledně plateb nejasnosti a pochybnosti. Tvrdil, že obžalovaný neměl zájem své známé poškodit a žádal zproštění obžaloby. Večeř už dříve u soudu argumentoval tím, že se jej do vězení snažili dostat lidé, se kterými měl dříve spory kvůli své trestní minulosti. 

Obžaloba jej původně vinila z daleko rozsáhlejších podvodů, soud jej však uznal vinným jen v několika bodech obžaloby, u ostatních konstatoval, že nešlo o trestný čin. Názor kvůli odvolání žalobkyně nezměnil ani vrchní soud, pochyby podle něj nadále přetrvávají. Soudce krajského soudu dříve uvedl, že věc je komplikovaná časovým odstupem i tím, že značná část poškozených jsou lidé z podsvětí. Podle soudce k finančním tokům v těchto případech mohlo dojít, ale neodehrály se tak, jak je popsala obžaloba.

Večeř je známý z kauz LTO

Večeř k soudu nepřišel, odůvodnil to mimo jiné svým zdravotním stavem. Původní trest si odpykává ve věznici s ostrahou. U předchozích jednání je k soudu doprovázela ozbrojená eskorta, a to i s ohledem na jeho trestní minulost.

U soudu stál v minulosti mnohokrát v souvislosti s kauzami kolem podvodů s LTO. V roce 2001 byl odsouzen na dvanáct let za organizování vraždy obchodníka s oleji Lubomíra Holého zastřeleného v Praze a za přípravu vraždy novináře. Později mu soudy k těmto skutkům v rámci takzvaného souhrnného trestu za organizování vraždy podnikatele Marka Lehkého přidaly ještě dva roky.

Krátce po jeho podmínečném propuštění v dubnu 2015 byl znovu zadržen a obviněn z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995, zlínského obchodníka s LTO Miroslava Kovaříka a podnikatele Františka Blažíčka. Stalo se tak měsíc před tím, než by tyto vraždy byly promlčeny. Obžaloby ho však před šesti lety olomoucký vrchní soud definitivně zprostil, k uznání jeho viny podle něj chyběly důkazy.