Prudké bouřky rozvodnily řeky, Brzina na Příbramsku dosáhla stupně ohrožení

Česko zasáhly ve středu další bouřky, postupovaly Čechami od jihu na severovýchod a na Moravu, další bouře zasáhla severní Moravu a Slezsko. Po přívalových deštích se zvedly hladiny některých řek. Na třetím stupni byla před půlnocí říčka Brzina, která ústí do Vltavy pod kamýckou přehradou. Nakrátko dosáhla stupně ohrožení i Lužická Nisa a Úslava.

Situaci, která večer nastala na říčce Brzině u osady Hrachov, považuje Český hydrometeorologický ústav za extrémní povodeň. Nad místem, kde Brzina ústí do Vltavy, vystoupala její hladina na 2,5 metru oproti obvyklým 50 centimetrům. Po jedenácté hodině v noci však již vody u Hrachova nepřibývalo a hladina začala pozvolna klesat.

Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla po večerním rychlém vzestupu také Úslava v Prádle poblíž Nepomuku. Množství vody v nich významně překonalo očekávání hydrologů, hladina se dostala nad 180 centimetrů, ale po jedenácté večer i ona přestala stoupat a brzy klesla na druhý stupeň. Lužická Nisa v Proseči se vrátila na úroveň prvního stupně poté, co jí prošla povodňová vlna, při které i ona nakrátko dosáhla povodňového ohrožení.

ČHMÚ varoval také před možným stupněm ohrožení na Botiči ve středočeské Jesenici, ale hladina začala po desáté večer klesat. Vyšších povodňových stupňů by však mohl Botič ještě dosáhnout níže na svém toku ve středních Čechách a Praze.

Hasiči pomáhali kvůli stromům, střechám i vytopeným sklepům

Mnoho práce měli po večerní bouřce hasiči v Moravskoslezském kraji. Podle jejich mluvčího Lukáše Poppa museli především odstraňovat vyvrácené stromy a popadané větve, odčerpávali vodu ze sklepů a čistili komunikace a kanálové vpusti. V podvečer zasahovali krajští hasiči najednou na 70 místech, ale na dalších 70 je lidé v té době již volali.

Silný vítr pak ve středu v podvečer strhl střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Uvedla to mluvčí zlínských krajských hasičů Lucie Javoříková. Bouřky doprovázené poryvy větru podle ní ve Zlínském kraji zasáhly především Vsetínsko, kde hasiči od 18:00 zaznamenali více než 20 výjezdů.

V jižních Čechách měli hasiči kvůli bouři a deštivému počasí asi 80 zásahů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy, desetkrát odčerpávali vodu. Nejvíc výjezdů měli v okresech Písek, Tábor a Jindřichův Hradec, řekla to mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči z Vysočiny zasahovali asi na 25 místech, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů nebo čerpání vody. Nejvíc práce měli hasiči zatím na Pelhřimovsku. Spadlé stromy museli odklízet i v obcích Putimov, Jakubín nebo Rynárec. V Žirovnici museli odčerpat vodu ze sklepa rodinného domu.

Bouřková výstraha platí až do hloubi noci

Pro středu vydal ČHMÚ výstrahu na silné bouřky pro celou republiku, v její západní části ale již neplatí, přestože ještě před půlnocí prošlo jedno bouřkové pásmo Plzeňským krajem. Až do dvou hodin v noci na čtvrtek ale platí výstraha pro východ republiky  – Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj a východ Jihomoravského kraje.

Především ale hydrometeorologové varují před rozvodněním vodních toků. Povodňové ohrožení vyhlásili s platností do 1:30 na Brzině a Botiči, do 2:00 na Úslavě a Lužické Nise. Až do čtvrtečního poledne mohou dosáhnout nejméně prvního stupně i další řeky na jihu, západě, severozápadě a ve středu Čech, navíc i Sázava již od Vysočiny.

Česko zasáhly přívalové deště s krupobitím (zdroj: ČT24)

Kvůli úterním bouřkám hasiči evakuovali dva dětské tábory

Silné bouřky prošly Českem již v úterý. Od 18 hodin do půlnoci na středu hasiči zasahovali kvůli bouřce u 627 technických pomocí. Značná část výjezdů směřovala na západ Čech a do Ústeckého kraje. V Karlovarském kraji byly podle policie na některých místech zaplavené silnice a popadané stromy. V Žatci hasiči pomáhali osobě z auta uvězněného ve vodě a v Postoloprtech ze stodoly vyprošťovali exotická zvířata.

Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku. „Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spoustu vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Dalších 66 lidí hasiči evakuovali z dětského tábora v Kytici na Děčínsku, ještě v noci se do něj ale mohli vrátit. 

Bouřky zasáhly téměř celý kraj, škody způsobily v okrese Karlovy Vary. Podle Kasala byla situace nejhorší asi v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. Na Ašsku odčerpávali vodu ze sklepů.

Hasiči odklízeli následky bouřky na západě Čech (zdroj: ČT24)

Také středočeským hasičům přibylo kvůli úterní večerní bouřce výjezdů, ve většině případů pomáhali s odstraněním popadaných stromů, řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. „Úplně nejhorší byla situace od 21:00 do 22:00, kdy za jednu hodinu operační středisko nabralo 111 událostí,“ uvedla mluvčí. V Praze hasiči první případ zaznamenali minutu před 21:00, šlo o nalomenou větev v Michli. Do 23:00 zasahovali u 20 případů spojených s bouřkami a deštěm.

Na dopravní komplikace na D1 spojené s přílivovými dešti upozornila Policie ČR na Twitteru. Voda zaplavila vozovku dálnice na devátém kilometru před Prahou, policisté proto vyzývají ke zvýšené opatrnosti. Podle serveru Dopravniinfo.cz by měl být úsek u Nupak průjezdný bez většího zdržení.

V Hřivicích napršelo 75 litrů na metr čtvereční

Meteorologové uvedli, že v součtu za dvanáct hodin do středeční čtvrté hodiny ráno napršelo nejvíce v celé zemi na jihozápadě Ústeckého kraje, a to na stanicích Hřivice (75 litrů na metr čtvereční), Měděnec (59,5 litru na mětr čtvereční) a Žatec (58 litrů na metr čtvereční).

Déšť také rozvodnil některé řeky. Ve středu ráno dosahovaly prvního povodňového stupně Střela v Čichořicích na Karlovarsku a Odrava na stanici VD Jesenice na Chebsku. Před 7:30 ale hladina obou toků klesla na úroveň normálního stavu. Hranici prvního povodňového stupně překonal i Botič v Praze, ani tam už ale nebezpečí záplav nehrozí.

Bouřka zkomplikovala dopravu i v Praze a středních Čechách

Podle Pražské integrované dopravy se s problémy potýkala autobusová přeprava. Kvůli spadlým stromům ve Strašíně u Říčan nejezdila linka 428, v obci Mšec na Rakovnicku pak uvízl autobus linky 580. Zatopený byl také podjezd v Praze na Černém Mostě, kvůli čemuž se zpožďovaly autobusy na příjezdu a posléze i na odjezdu.

Počasí přerušilo i provoz vlaků. Kvůli větvím spadlým do trakčního vedení nejezdily spoje mezi Berounem a Karlštejnem, později spadlé stromy omezily provoz i mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou.