Bouře zasáhla západ Čech, v Praze a okolí komplikovala dopravu

Bouře postupují Českem. Na Plzeňsku padaly kroupy s průměrem okolo čtyř centimetrů, mezi Berounem a Karlštejnem je přerušen provoz vlaků. Hasiči museli na západě Čech, ve středních Čechách a v Ústeckém kraji častěji vyjíždět kvůli popadaným stromům. Pro české kraje a Vysočinu platí od úterý do středy výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami a povodňová pohotovost. Podle meteorologů postoupí v noci bouřkové pásmo nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout.

Podle informací Pražské integrované dopravy byl přerušen provoz na trati v úseku Beroun–Karlštejn, kde spadlé stromy poničily trakční vedení. Provoz se technikům podařilo obnovit ve 23 hodin. Přerušen je také provoz na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou. A nejezdí se na trati z Brandýsa do Čelákovic. Spadlé stromy hlásí obce Strašín u Říčan, kde nepojede linka 428, a Mšec na Rakovnicku, kde uvázl autobus linky 580. Spadlý strom hlásí i obec Podlešín.

Zatopen je podjezd v Praze na Černém Mostě, což působí zpoždění autobusů na příjezdu a u krátkých vyrovnávacích časů mohou být opožděny i autobusy směrem z Prahy. Pražští hasiči vyjížděli k prvním případům kolem 21. hodiny, jednalo se o nalomenou větev v ulici Přímětická v Michli. Od té doby jsme zasahovali u dalších devíti událostí. Jedná se převážně o polámané či popadané stromy a čerpání.

Bouřka na Kladensku
Zdroj: Twitter / Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)/@hlachim

Evakuovaný dětský tábor

Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku. „Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spousta vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Bouřky zasáhly téměř celý Karlovarský kraj, škody způsobily podle mluvčí zejména v okrese Karlovy Vary. Hasiči vyjeli odklízet popadané stromy například mezi obcemi Pstruží a Pernink.

Kasal řekl, že hasiči zasahovali na čtyřech desítkách míst po celém kraji. Situace byla podle něj nejhorší v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. „Odklízíme popadané stromy, které brání průjezdu na silnicích. Dále hasiči odčerpávají vodu ze sklepů, zejména na v katastru Aše,“ uvedl v podvečer Kasal.

Po vydatných deštích se mohou rozvodnit některé řeky v západní části Čech. Druhý stupeň povodňové aktivity očekává ČHMÚ v povodí Úslavy, tedy na východě Plzeňského kraje, první stupeň i na dalších řekách v tomto regionu, v Jihočeském, Karlovarském, Ústeckém a částečně i Středočeském kraji.

Část Česka zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Teploty

Podobně jako část minulého týdne bude republika teplotně rozdělená, což bouřky ještě více zdůrazní. Moravy se výstraha na bouřky týká jen velice okrajově, zato však pro její jižní část – Jihomoravský a Zlínský kraj a také okolí Přerova a Prostějova – vydali meteorologové výstrahu na vysoké teploty. Může být až 34 stupňů Celsia.

Bude to tak i ve středu, na západě Česka bude kolem osmnácti stupňů, na východě opět kolem třiceti. Ve středu zároveň přijdou další silné bouřky, meteorologové očekávají až 30milimetrové srážkové úhrny. Výstraha, kterou vydali téměř pro celý den – platit bude od 6 hodin až do půlnoci ze středy na čtvrtek – se tentokrát bude týkat celé republiky.