Mrazy na Ukrajině poleví až během příštího týdne

Mrazivé zimní počasí není ve východní části střední Evropy nic neobvyklého. Stávající příliv studeného vzduchu na Ukrajinu je ale nejvýraznější od začátku února. Nechladnější bude čtvrtek, ranní minima budou například v Charkově kolem -13 °C, odpolední maxima zůstanou kolem -9°C. Pak už se bude pozvolna oteplovat a nad nulu se maxima dostanou příští úterý.

Tlaková výše, kterou na Svobodné univerzitě v Berlíně pojmenovali Martin, se posouvá nad Pobaltí a po její jihovýchodní straně zesiluje příliv studeného vzduchu na Ukrajinu. Nejchladnější je a bude východ země, naopak tepleji bude v západní části Ukrajiny. 

Tlaková výše Martin
Zdroj: DWD
Nad Ukrajinu bude proudit studený vzduch od severovýchodu
Zdroj: ČHMÚ

Minimální teploty budou ve čtvrtek i pod -15 °C – to hlavně na severovýchodě země a také v Ukrajinských Karpatech. Teplejší bude například oblast Krymu, kde zůstanou minima jen těsně pod bodem mrazu. Odpolední teploty budou mít podobné rozložení – nejchladnější se očekává severovýchod země a hory budou mít maxima kolem -9 °C, na jihu země a v Zakarpatské oblasti bude lehce nad nulou.

Nejchladnější bude na Ukrajině čtvrtek
Zdroj: ČT24

Ve studeném vzduchu se budou vyskytovat sněhové přeháňky či sněžení. Nejvíc sněhu – až kolem 15 centimetrů – by mělo do pátku včetně napadnout jak v Ukrajinských Karpatech, tak třeba i v Krymských horách. Beze srážek zůstanou nížiny Zakarpatské Ukrajiny na hranici se Slovenskem.

Kolik sněhu napadne do pátku včetně
Zdroj: ČT24

Od začátku válečného konfliktu nejsou z některých meteorologických stanic data k dispozici – například z Charkova a Mariupolu. Šest dní chyběla třeba i data z Kyjeva, od pátku už je měření z této stanice znovu na sítích mezinárodních databází. Například z Poltavy ale přichází data kontinuálně.

Teplota během posledních čtyř týdnů v Mariupolu
Zdroj: Wetteronline.de
Teplota během posledních čtyř týdnů v Kyjevě
Zdroj: Wetteronline.de
Teplota během posledních čtyř týdnů v Charkově
Zdroj: Wetteronline.de

Od pátku už se bude na celém území Ukrajiny oteplovat. Nejrychleji porostou teploty v Zakarpatské oblasti – třeba v Užhorodě bude od pondělí nad 10 °C a i minima se budou držet nad nulou. Kyjev bude asi o 5 °C chladnější – maxima budou lehce nad 5 °C, minima pořád kolem nuly. Nejstudenější zůstane Charkov – kromě příštího úterý tam budou celodenní mrazy pokračovat, ovšem nebudou už tak silné jako o víkendu.

Výhled pro Kyjev
Zdroj: Meteoblue.com
Výhled pro Charkov
Zdroj: Meteoblue.com
Výhled pro Užhorod
Zdroj: Meteoblue.com

Klima Ukrajiny je pestřejší než to v Česku. Průměrná roční teplota se pohybuje od 6 °C na severu po 12 °C na jihu. Průměrné roční srážky jsou asi 600 mm, nejvíc jich registrují v Karpatech (1200 mm), nejmíň v Chersonské oblasti a také na Krymu (asi 400 mm). Srovnáváme-li například Prahu s Kyjevem: zimy jsou tam výrazně chladnější – asi o 4 °C, léto nepatrně teplejší – asi o 1 °C.