Dynamické změny v severním Atlantiku ovlivní brzy počasí v Česku

Počasí v Česku bylo doposud velmi klidné – v dalších dnech se to ale díky situaci nad Atlantikem změní. Vytvoří se tam totiž několik hlubokých tlakových níží a ty mohou i významnějším způsobem ovlivnit evropskou cirkulaci.

V několika uplynulých týdnech bylo nad velkou částí evropského kontinentu velmi klidné počasí. Evropu totiž ovlivňovala mohutná tlaková výše, která se zvolna přesouvala k severovýchodu. Teplotní inverze nad Českem byla příčinou toho, že jsme v nížinách dlouhou dobu slunce vůbec neviděli a na horách naopak slunce při nadprůměrně vysokých až rekordních teplotách svítilo dlouhých 9 hodin.

Na konci minulého týdne přišla změna. Počasí nad západem Evropy získávalo na dynamice, což souviselo s rychle se prohlubující tlakovou níží se středem jižně od Grónska. Počasí do konce listopadu už by mělo být ve velké části Evropy podstatně proměnlivější.

Hluboká tlaková níže jižně od Grónska
Zdroj: SWE

Tlaková níže, která o víkendu cestovala mezi Islandem a Britskými ostrovy, přinesla na pobřeží Irska a Skotska silný vítr, vydatný déšť a také vysoké vlny. Tlak vzduchu v jejím středu rychle klesal. Během 24 hodin se snížil o 26 hPa:

• 10. listopadu 12:00 989 hPa
• 10. listopadu 18:00 982 hPa
• 11. listopadu 00:00 979 hPa
• 11. listopadu 06:00 972 hPa
• 11. listopadu 12:00 963 hPa

V případech, kdy je pokles tlaku vzduchu ve středu tlakové níže velmi rychlý a bouře tak získává na síle, mluvíme o takzvané cyklogenezi. K tomuto jevu dochází nad severním Atlantikem nebo u východního pobřeží USA několikrát ročně.

Atlantik ovlivňuje počasí v Evropě

Numerické modely počítají s tím, že v následujících deseti dnech se v severním Atlantiku vytvoří hned několik hlubokých tlakových níží, které mohou i významnějším způsobem ovlivnit evropskou cirkulaci.

Hurikány letošní sezony
Zdroj: SWE

Nad teplými vodami Atlantiku je pro změnu letošní sezona nadprůměrně aktivní. V počtu pojmenovaných tropických bouří a hurikánů vyrovnala a v některých ohledech i překonala sezonu z roku 2005, která se do historie zapsala mimo jiné i nejsilnějším hurikánem v historii pozorování – dostal jméno Wilma.

Letos už máme 30 pojmenovaných tropických bouří a voda v Atlantiku je pořád nadprůměrně teplá. Poslední bouře s názvem Jóta v úterý zesílila a stala se hurikánem 5. kategorie, to znamená nejsilnějším hurikánem letošní sezony. Obrovskou silou udeřila na státy Střední Ameriky – Honduras a Nikaraguu. Tak silný hurikán v závěru sezony historie nepamatuje.