Zemřel hudebník a zakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl

Události: Zemřel Vašo Patejdl (zdroj: ČT24)

Po krátké a těžké nemoci zemřel v sobotu ve věku 68 let slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, spoluzakladatel slovenské hudební skupiny Elán. Kapela, která po několikaleté přestávce na hudební scéně na září 2024 chystala koncerty v Praze a v Bratislavě, to oznámila na sociálních sítích.

„S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, Vašo Patejdl,“ napsal Elán v sobotu na Facebooku.

Skupina v rámci akce Elán 70 plánovala příští rok dva koncerty –⁠ v Praze a v Bratislavě. Hudebníci naposledy vystoupili v roce 2018, kdy při svém turné v Česku a na Slovensku mimo jiné vyprodali pražskou O2 arénu. S Elánem se následně už poněkolikáté rozloučil frontman Jožo Ráž. Důvodem jednorázového návratu v roce 2024 měla být oslava sedmdesátých narozenin Ráže a Patejdla.

Platinové desky i pohádková hudba

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala patnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala 25 platinových desek. Mezi jejich největší hity patří Láska moja, Neviem byť sám či Tanečnice z Lúčnice. Patejdl, který kromě zpěvu také hrál na klávesy, tvořil pilíř skupiny společně s Rážem a Janem Balážem.

Patejdl, který se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech, spolupracoval i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986 nebo pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015.

Kolegové vzpomínají na Patejdla

„Jen před třemi týdny jsme spolu stáli na pódiu. (…) Šťastný let do krásného nekonečna… Vašo, je mi smutno…. budeš nám moc chybět,“ napsal na sociální síti slovenský zpěvák a skladatel Peter Nagy, který také připojil fotografii s Patejdlem.

„Odpočívejte v pokoji,“ uvedla slovenská hudební skupina Hex spolu s fotografií zesnulého hudebníka.

O úmrtí Patejdla informovala všechna přední slovenská média, která připomínají jeho hudební tvorbu. „Pláče celé Československo. Vašo Patejdl je po smrti,“ napsal časopis Plus 7 dní. Některé televize oznámily, že upraví svůj program a mimořádně zařazenými pořady Patejdla připomenou. Zprávu o hudebníkově smrti zveřejnil na své webové stránce například slovenský fotbalový klub a úřadující mistr Slovan Bratislava.

Slovenští politici píšou o Patejdlovi jako o ikoně, legendě, autorovi nesmrtelných hitů či jako o úžasném hudebníkovi, s jehož písněmi vyrůstaly celé generace.