Indiáni, na Trutnoff! Hraje za Ukrajinu a náboženskou toleranci

V Trutnově začíná tradiční srpnový Open Air Festival, který potrvá až do neděle. Milovníky muziky čeká na devadesát kapel, včetně zahraničních headlinerů Prodigy, metalové Gojiry nebo indie rockových Subways. Protipólem jim budou třeba český Ondřej Havelka, Plastic People nebo Dan Bárta. Vystoupí také reggaeman Matisyahu, který měl na jiném festivalu problém s protiizraelskými aktivisty.

Nejstarší akce svého druhu tradičně nezveřejňuje program ani počet návštěvníků. „Ctíme momenty překvapení a radost ze setkání. I proto se již léta naše squaw a spolubojovníci o programu dozvídají až na místě z Festivalového samizdatu,“ říkají organizátoři. V případě čtvrtečního dne učinila výjimku. „Premiéru si u nás odbude židovský reggae zpěvák Matisyahu, celé setkání otevře bohoslužba a nejhlasitější česká kapela Boron,“ prozradili.

  • Přehled čtvrtečního programu se návštěvníci dozvědí na webu.  

První „osadníky“čeká po vstupu hlavní bránou uvítací občerstvení v podobě chleba se solí a vegetariánského boršče. Trutnovský Woodstock s sebou totiž letos přináší poselství a diskuse o svobodě Ukrajiny. Na hlavním pódiu následně zahájí bohoslužba za čtyři dny míru a přátelství.

Trutnoff je věnován i obětem holocaustu a přeje náboženské toleranci. Patronem akce nadále zůstává trojice osobností: Václav Havel, Eva Pilarová a nedávno zesnulý herec Vinnetoua Pierre Brice.

Kauza Matisyahu: Nepodepsal? Nevystoupí

Set zpěváka s židovskými kořeny zrušil před Open Airem jeden z největších reggae festivalů Rototom Sunsplash poblíž španělské Valencie. Následně ho sice obnovil, organizátoři se ale museli omlouvat. První zákaz totiž vyplynul z tlaku protiizraelských aktivistů.

Matisyahu na Trutnově (zdroj: ČT24)

Bývalý ortodoxní žid je neobvyklým úkazem celosvětové hudební scény. Rozhodně nevypadá jako typický představitel reggae – ještě nedávno nosil pejzy a jarmulku. Uznání však získal i mezi běžnými posluchači. Španělskému protiizraelskému hnutí BDS pořád leží v žaludku. Vadilo jim, že zpěvák nepodepsal deklaraci, která podporuje Palestinu.

Po vlně kritiky se festival hudebníkovi omluvil a pozval ho znovu. Jestli jejich omluvu Matisyahu přijme, se uvidí už v sobotu večer. Čeští fanoušci ale o židovského zpěváka s jamajským přízvukem nepřijdou.