Vodné a stočné kromě Prahy zdraží i v Hradci Králové nebo v Jihlavě

Události: Voda zdraží v krajských městech po celém Česku (zdroj: ČT)

Po celém Česku plánují vodárenské společnosti zdražovat vodu. O záměru navýšit od nového roku ceny pro Pražany o dvacet procent informovala společnost Veolia. Česká televize proto oslovila vodárenské společnosti v ostatních krajských městech. V pěti budou muset vodu zdražit. Lidé v dalších krajských městech mohou jednání o zvýšení cen čekat v nejbližších týdnech. Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací by lidé v Česku od začátku příštího roku mohli za vodu zaplatit až o třetinu víc.

Obyvatel Prahy využije denně průměrně zhruba 113 litrů vody. Nejvíce vypotřebuje na osobní hygienu, sprchování a toaletu, hned poté na přípravu jídla nebo mytí nádobí.

Podle Pražských vodáren a kanalizací by voda na celém území hlavního města měla zdražit až o necelou pětinu. Zatímco čtyřčlenná rodina místo letošních 49 korun za vodu na den musí počítat s částkou o 9 korun vyšší. Za celý příští rok si pak za vodu oproti současné době připlatí o 3300 korun navíc.

Zdražovat se chystají i další krajská města: České Budějovice, Karlovy Vary, Pardubice i Jihlava. Zde obyvatelé zatím za kubík vody platí 101 korun, městské technické služby ale kvůli dražším materiálům a energiím počítají pro příští rok minimálně se 130 korunami, cenu bude ale ještě schvalovat vedení města.

obrázek
Zdroj: ČT24

Roli na Vysočině hraje i stav potrubí; jeho velké opravy se kvůli vodohospodářskému sporu v minulých letech odkládaly, ročně tak přichází o více než půl milionu kubíků vody ročně. „Čím větší jsou ztráty, tím větší jsou náklady vodárenské společnosti a tím větší je dopad na cenu vodného a stočného,“ tvrdí ředitel a člen představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Vilém Žák.

Redukce úniků by tedy mohla v příštích letech zdražování pitné vody alespoň zmírnit, do cenotvorby se ale současně promítá také. Finanční tlak v tomto ohledu způsobují plánované modernizace vodárenské a kanalizační soustavy. Vodovody a kanalizace v Hradci Králové budou příští rok investovat desítky milionů korun do nového potrubí, a projeví se to na účtech odběratelů. Pro průměrnou domácnost zdraží o stokoruny ročně.

Vodu zdražuje cena energií

Hlavní příčinou růstu cen jsou ale aktuálně drahé energie. „Ceny energií stouply o tři sta procent pro provozovatele, ceny plynu o 250 procent i se zastropováním, to znamená, že se to určitě projeví i v ceně vodného a stočného,“ říká ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Jiří Šolc.

S opatřením proti zdražování přišla vláda na začátku října. Podle ředitele odboru cenové politiky ministerstva financí Lukáše Teklého byly vodárny zařazeny mezi subjekty, na které se vztahuje zastropování ceny plynu a elektřiny. Odborníci i přesto předpokládají růst cen o 10 až 30 procent v závislosti na regionu.

„Obec, která postavila úplně novou vodohospodářskou infrastrukturu, má nový vodovod a vlastní zdroj vody, bude mít jiné náklady než obec, která má sto let starý vodovod a je napojená na vodárenskou soustavu. Proto mají různé ceny,“ vysvětluje ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Vilém Žák. 

obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24