Stát se musí připravit na desítky tisíc žalob od podnikatelů, varoval Prouza kvůli uzavření obchodů

Tomáš Prouza v Interview ČT24: „Jestli stačí PCR test jednou za deset dní, tak je to nakonec možná levnější než antigenní test jednou za tři dny.“ (zdroj: ČT24)

Stát by se měl připravit na desítky tisíc žalob od podnikatelů kvůli uzavření jejich prodejen a provozoven, řekl v Interview ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Věří, že k tomu podnikatele opravňuje rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého vláda jejich uzavření dostatečně neodůvodnila. Prouza zároveň očekává rozsáhlé zanikání podniků, pokud vláda nezmírní podmínku poklesu obratu z 50 na 30 procent, aby byl nárok na kompenzace.

Ústavní soud v únoru zpětně zrušil opatření platné zhruba dva týdny, kterým vláda zakazovala maloobchodní prodej a poskytování služeb v provozovnách. Podle Prouzy se nyní stát „bude muset připravit na desítky tisíc žalob“. Další podle něj vyplynou ze znění pandemického zákona.

Svaz průmyslu a obchodu, kterému Prouza předsedá, vyzval kabinet hned poté, co Ústavní soud vyhlásil svůj nález, aby sám připravil návrh na náhradu škod. Když se tak nestalo, není podle Prouzy již vyhnutí. „Dokud se podnikatelé nezačnou bránit, nezačnou stát žalovat, tak se nic nezmění, stát na to bude hřešit a bude na ně mávat vztyčeným prostředníkem,“ naznačil.

Svaz má výhrady k novým kompenzačním programům

Kritický je Tomáš Prouza k novým kompenzačním programům. Domnívá se, že kvůli nim skončí mnoho firem, které nevyhoví vstupní podmínce poklesu obratu o 50 procent. Dosavadní programy považoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu za „relativně rozumně nastavené“ a je přesvědčen, že jen díky tomu řada podniků přežila.

Část z nich ale nárok na kompenzace ztratí. „Firmy, které se snažily, restaurace, které si udělaly výdejové okénko, obchody, které si udělaly e-shop a vydávaly z prodejen, tak jsou mezi minus 30 až minus 40 procenty obratu. Ty ze dne na den nedostanou ani korunu. Vláda jim říká: Vy hlupáci, vy jste se snažili,“ řekl Prouza.

Dodal, že se svaz pokoušel s vládou vyjednat zmírnění podmínky poklesu obratu na 30 procent nebo alespoň zachování programu Covid nájemné v původní podobě, ale zatím bez úspěchu. Viní z toho hlavně ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). „Ministerstvo průmyslu přišlo s relativně rozumným kompromisem, pak přišla Alena Schillerová a řekla: Nedám. Jedním tahem pera rozhodla, že skončí desítky tisíc firem – úplně zbytečně. Jediné, k čemu to povede, je, že stát bude mít větší náklady. Mohla s relativně malým objemem peněz ty firmy zachránit,“ vyčetl jí.

Se školami bude potřeba otevřít alespoň papírnictví a dětské oděvy, míní Prouza

Svaz obchodu podle Prouzy nebude naléhat na bezhlavé uvolňování restrikcí. Na druhé straně se mu nelíbí, že by mělo zůstat vše zavřené do května, jak řekl vedoucí mezioborové skupiny pro epidemické situace při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal. Míní, že přinejmenším papírnictví a prodejny dětské obuvi a oděvů by se měly otevřít, jakmile se začnou děti vracet do škol. To by mohlo nastat před polovinou dubna.

Další obchody se otevřou až později, připustil Prouza, ale chtěl by, aby se otevřely všechny naráz. Neobává se, že by to zhoršilo epidemickou situaci. „Obchody nikdy nebyly superrizikovým místem, v malých obchodech je většinou málo lidí a ve velkých nákupních centrech se zase lidé rozprostřou. Ve chvíli, kdy zůstanou uzavřené foodcourty, aby tam lidé nejedli, odpočinkové zóny, dětská hřiště, vypnuté wi-fi, tak omezíme to, že tam lidé přijdou trávit čas. Přijdou, nakoupí, odejdou. Je to velmi bezpečné,“ míní.

Podnikatelské svazy s vládou o dalším postupu vyjednávají, což ale podle Prouzy zkomplikoval vznik zmíněné Smejkalovy skupiny – jakkoli nakonec funguje pod ministerstvem a ne pod úřadem vlády, jak se původně spekulovalo.

„Výrazně se znepřehlednila struktura. Něco musíme řešit s ministerstvem zdravotnictví, něco s panem doktorem Smejkalem. Vláda vlastně přišla o jednoho člověka, u kterého by se všechno sbíhalo. Nevíme, jestli rozhoduje pan doktor Smejkal, jestli rozhoduje ministr Blatný – kdo je vlastně ten, kdo udělá finální rozhodnutí,“ řekl.

Zavřeno na Velký pátek rovná se promořeno na Zelený čtvrtek?

Kritický je Svaz obchodu a cestovního ruchu vůči vládě i kvůli Velkému pátku, kdy mají být zavřené obchody. Tomáš Prouza na Twitteru napsal, že se podle něj takto snaží ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) o „promoření českého národa, protože vědomě rozhodl o tom, že všechny nacpe do obchodů ve čtvrtek odpoledne“. Na tom trvá.

„Před tak dlouhým víkendem se lidé snaží nakoupit na celý víkend dopředu. Místo aby to mohli udělat v klidu v pátek, kdy jsou doma, mají volno, jediné, co jim bude zbývat, aby šli ve čtvrtek odpoledne a v podvečer. Budou se snažit nakoupit si na čtyři dny dopředu a logicky to bude znamenat, že v obchodech bude o 70 až 80 procent víc lidí než v normální čtvrtek,“ očekává.

Připomněl, že podobné to mělo být na Štědrý den, ale nakonec byly obchody otevřené alespoň dopoledne.