Až čtvrtina firem bude nově bez podpory, bojí se svazy. Podle Havlíčka se dostane na všechny

UDÁLOSTI: Podnikatelské svazy se obávají, že nové programy nepomohou všem postiženým firmám (zdroj: ČT24)

Podnikatelské svazy se obávají, že nové kompenzační programy, které schválila vláda, nepomohou všem firmám postižených restrikcemi. Poukazují i na to, že někteří podnikatelé přijdou o část náhrad – zejména v oblasti ubytování. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje až třetinový pokles.

Hotely dosud pokrývaly většinu ztrát, které jim způsobila covidová uzávěra, pomocí programů Antivirus a Covid – ubytování. Druhý zmíněný však končí stejně jako většina podobných programů. Nahradí je dva nové. Podniky si potom budou moci vybrat buď kompenzaci na zaměstnance, anebo náhradu na pokrytí části nákladů.

Velké hotely tvrdí, že fakticky budou dostávat méně než dosud. „Naše náklady budou kryty o 30 procent méně,“ uvedl stutární ředitel pražského hotelu Olympik Vlatislav Šos. Ředitel Grand Hotelu Bohemia Petr Beránek dokonce očekává čtyřicetiprocentní propad.

Podnikatelské svazy kritizují i novou podmínku. Z obou programů dostane peníze pouze ten, komu klesly tržby alespoň o 50 procent vůči loňskému anebo předloňskému roku. „Vláda trestá podnikatele, kteří byli úspěšní,“ míní prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza očekává, že až čtvrtina firem nebude mít nově na kompenzace nárok. Ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) je však přesvědčen o opaku. „Tak, jak jsme to poskládali, by neměla být už firma v České republice, která by nedosáhla na žádnou podporu,“ míní.

První výzvu na nové programy a příjem žádostí by měl resort vyhlásit v březnu. Až pak bude jasné, kolik firem se zapojí.