Nejrychleji ve střední Evropě rostl český výrobce 3D tiskáren Prusa Research

Hned tři české firmy dominují v první pětici nejrychleji rostoucích technologických firem ve Střední Evropě na žebříčku Deloitte CE Technology Fast 50. Po vítězi – výrobci 3D tiskáren Prusa Research, je druhý loňský vítěz vyhledávač letenek Kiwi.com, páté místo patří on-line prodejci léčiv Pilulka Distribuce. Celkově se však mezi padesáti firmami umístilo rovnou sedm českých.

„V letošním roce dominují české firmy celému žebříčku s nečekanou suverenitou. Kiwi.com sice po svém loňském vítězství přenechalo první místo Prusa Research, nicméně obě společnosti rostou násobně rychleji než jejich nejbližší pronásledovatelé a v podstatě si vytvořily vlastní soutěž. Pevně věřím, že jim jejich aktuální výsledky zaručí přední příčky i v EMEA kole Fast 500,“ říká ředitel žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE v České republice Jiří Sauer.

Výsledky Deloitte Technology Fast 50 2018
Zdroj: Deloitte

V padesátce nejrychleji rostoucích firem se tak umístily i Proficio Marketing (8. místo, s růstem 1228 %), StartupJobs.cz (18. místo, 605 %), Inventi Solution (23. místo, 534 %) a on-line prodejce oblečení ZOOT (25. místo, 513 %) – ten dokonce vyhrál kategorii velkých firem Big 5.

Deloitte Technology Fast 50 porovnává růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období 2014 až 2017. Tržby Prusa Research vzrostly o impozantních 17 118 procent, to je oproti loňskému výsledku více než dvojnásobek. Kiwi.com, který loni v soutěži vyhrál, zaznamenal růst o 14 377 procent. Pátá Pilulka Distribuce vyrostla o 1681 procent. Letošní ročník je již devatenáctý.

Bodoval i Rohlík.cz

České firmy bodovaly i v dalších kategoriích. V kategorii vycházejících hvězd Rising Star, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže, se v první desítce umístilo hned pět českých firem, včetně například on-line supermarketu Rohlík.cz.

Kategorie Rising Star
Zdroj: Deloitte

Česká společnost vyvíjející aplikace pro neziskové organizace GINA Software zase získala zvláštní uznání v kategorii firem s významným společenským dopadem Social Impact Award.

Deloitte v Česku take ocenil v kategorii Recognition of Excellence další tři místní technologické společnosti Funtasty Digital, STRV a Ackee, které využívají zajímavým způsobem technologie v byznysu. Porota ocenila zejména jejich přínos k propojení technologií a byznysu, kvalitu nabízených řešení a úspěch na trhu.