Inflace v eurozóně v říjnu klesla na 0,7 procenta, v EU na 1,1 procenta. Ceny rostou nejpomaleji za tři roky

Růst spotřebitelských cen v zemích eurozóny v říjnu zpomalil na 0,7 procenta, což je o desetinu bodu níže než v září. V celé Evropské unii inflace klesla za měsíc z 1,2 na 1,1 procenta. V konečné zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ceny rostou nejpomaleji za tři roky a inflace zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB).

Nejvyšší růst cen zaznamenaly v říjnu postkomunistické země. V Rumunsku dosáhla inflace 3,2 procenta, o něco nižší byla v Maďarsku a na Slovensku. Česko mělo pátou nejvyšší hodnotu 2,6 procenta. Na opačném konci žebříčku jsou tři jihoevropské země, kde ceny klesaly: Portugalsko, Řecko a Kypr, který byl vůbec nejníže s údajem minus 0,5 procenta.

Před rokem přitom dosahovala inflace v zemích platících eurem i v celé „osmadvacítce“ 2,3 procenta.

Nová šéfka ECB Christine Lagardeová chce pokračovat v prorůstových opatřeních svého předchůdce Maria Draghiho, která však kritizuje část států v čele s Německem. Banka už před jejím listopadovým nástupem snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta, od tohoto měsíce pak rozjíždí nové nákupy dluhopisů v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard korun) měsíčně.

Vedle podpory růstu unijních ekonomik, jehož zpomalení se očekává, by kroky měly přispět také k souvisejícímu zvedání cenové úrovně až k zamýšlené dvouprocentní hladině.

Z jednotlivých tržních odvětví eurozóny podle údajů Eurostatu v říjnu meziročně nejvíce rostly ceny služeb (0,69 procenta), následované cenami potravin, alkoholu a tabákových výrobků (0,29 procenta). Průmyslové výrobky zdražily o 0,07 procenta. Naproti tomu ceny energií o 0,32 procenta klesly.

Růst cen v říjnu zůstal na 2,7 procenta

V Česku byly v říjnu spotřebitelské ceny o 2,7 procenta vyšší než před rokem, což je stejný růst jako v září. Podepsaly se na tom zejména ceny potravin, ze kterých zdražily především ovoce a nealko nápoje, ale vliv má nadále i vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziročního růstu na 2,5 procenta.

ČNB pak ve své nové prognóze odhad pro čtvrté čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,5 procenta. V srpnu počítala s 2,1 procenta. Pro první čtvrtletí 2021 banka odhad zvýšila na 2,1 procenta z předchozích dvou procent.