Evropa musí masivně investovat, aby držela krok s USA a Čínou, nabádá Draghi

Evropská unie potřebuje mnohem koordinovanější průmyslovou politiku, rychlejší rozhodování a masivní investice, pokud chce ekonomicky držet krok se svými rivaly Spojenými státy a Čínou, uvedl v pondělí bývalý předseda Evropské centrální banky a italský expremiér Mario Draghi v netrpělivě očekávané zprávě. Růst v Evropské unii se již dlouho zpomaluje, ale „my jsme to ignorovali," upozornil.

„Evropa je nejotevřenější ekonomikou na světě, takže když naši partneři nehrají podle pravidel, jsme zranitelnější než ostatní,“ upozornil Draghi na tiskové konferenci.

V úvodní části zprávy, která má asi 400 stran, se uvádí, že nynější sedmadvacítka zemí EU potřebuje dodatečné investice ve výši 750 až 800 miliard eur (až 20 bilionů korun) ročně. Tedy až pět procent hrubého domácího produktu, což je mnohem více než jedno až dvě procenta v Marshallově plánu na obnovu Evropy po druhé světové válce.

Růst v Evropě již dlouho zpomaluje, ale my jsme to ignorovali.
Mario Draghi
bývalý šéf ECB a bývalý italský premiér
Reuters

Bývalého šéfa Evropské centrální banky a bývalého italského premiéra o zprávu požádala Evropská komise před rokem. Hotová měla být už v červnu, ale její vyhotovení se pozdrželo.

Někteří odborníci se pozastavují nad načasováním zveřejnění zprávy. Poznamenávají, že kdyby byla vydána už dříve, mohla rozproudit debatu před volbami do Evropského parlamentu či předtím, než znovuzvolená šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová představila program Evropské komise na příštích pět let.

Von der Leyenová ke kritice uvedla, že byla s Draghim v kontaktu a že některá jeho doporučení se promítla do návrhu programu Komise a budou vidět i v doporučeních pro jednotlivá portfolia komisařů.

Von der Leyenová na společné tiskové konferenci s Draghim prohlásila, že pro větší konkurenceschopnost Evropské unie je nutné podpořit dekarbonizaci průmyslu, inovace, dovednosti pracovních sil a rovněž je třeba větší odolnost. „Jediný způsob, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost Evropské unie, je odklonit se od fosilních paliv,“ je přesvědčená staronová předsedkyně Evropské komise.

Digitalizace i koordinace

Draghi zmínil ještě další důležité oblasti – digitalizaci a větší koordinaci v obranném průmyslu. V souvislosti s financováním hovořil o potřebě investic, ale také o společném zadlužení, které bylo v minulosti v některých státech EU velmi kritizovaným tématem.

Evropská unie „by měla pokračovat ve vydávání společných dluhových nástrojů určených pro financování společných investičních projektů zaměřených na zvýšení konkurenceschopnosti a bezpečnosti EU,“ sdělil Draghi.

„Teď už to (zpomalování růstu v Evropě) nemůžeme ignorovat. Podmínky se změnily – světový obchod zpomaluje, Čína skutečně velmi zpomaluje a stává se pro nás mnohem méně otevřenou... ztratili jsme hlavního dodavatele levné energie, Rusko,“ podotkl bývalý šéf Evropské centrální banky a italský expremiér podle agentury Reuters.

Zmínil rovněž, že v jeho zprávě je asi 170 různých návrhů, jak učinit Evropskou unii konkurenceschopnější zejména vůči Spojeným státům a právě Číně.

„Bude to vyžadovat, aby se Evropská unie znovu zaměřila na nejnaléhavější otázky, zajistila účinnou koordinaci politik v zájmu společných cílů a využila současné postupy řízení novým způsobem, který umožní členským státům, jež chtějí postupovat rychleji, aby tak učinily,“ uvádí se mezi jiným ve zprávě.

Růst Unie byl v posledních dvou desetiletích trvale pomalejší než růst Spojených států a Čína ji rychle doháněla, zmiňuje dokument. Velká část tohoto rozdílu byla způsobena nižší produktivitou.

Draghiho zpráva přichází v době, kdy se objevují pochybnosti o ekonomickém modelu Německa, které kdysi bylo motorem EU. Draghi také konstatoval, že EU se potýká s vyššími cenami energií poté, co ztratila přístup k levnému ruskému plynu, a nemůže se již spoléhat na otevřené zahraniční trhy.

Čína je po Spojených státech druhým největším obchodním partnerem EU, pokud jde o zboží, uvedla Evropská komise. Čína je největším exportérem do Unie, pro kterou naopak představuje třetí největší vývozní trh za USA a Velkou Británií. Obchodní bilance mezi EU a Čínou je trvale ve prospěch asijské velmoci.

V první dvacítce největších firem podle tržní kapitalizace není žádná z Evropy. Nejvýše jsou ve třetí desítce francouzská společnost zaměřená na luxus LVMH a nizozemský výrobce čipů ASML.