Dotace pro solárníky může zarazit pouze Brusel, ujišťuje vláda

Dotace pro zařízení vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů může přerušit pouze nařízení Evropské komise. A pokud se tak nestane, má Energetický regulační úřad (ERÚ) peníze vyplatit – tak zní důvodová zpráva navrhovaného vládního nařízení, které je v současné době v připomínkovém řízení. Samotný ERÚ vypsání podpory na základě tohoto dokumentu nevyloučil.

Celá věc s dotovanou výkupní cenou energie se točí kolem notifikace Evropské komise. Úřad totiž může vyplatit dotace jen těm elektrárnám, které mají potřebné razítko z Bruselu. Háček je v tom, že tuto notifikaci zdroje zapojené před rokem 2013 nemají. A těch je v tuzemsku většina.

Šéfka úřadu Alena Vitásková se proto nyní podle svých slov obává, že by vyplacením podpory v celkové výši 42 milionů korun porušila evropské právo. Přitom v minulých letech poskytoval ERÚ dotace bez problémů. Vitásková ale na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Hlavně v souladu s právem

„Návrh nařízení analyzujeme, dostali jsme se k němu v pátek pozdě odpoledne. Připomínkového řízení se budeme aktivně účastnit,“ uvedl k vládnímu materiálu mluvčí ERÚ Jiří Chvojka, který dodal, že úřad vnímá snahu vlády celou situaci nějaký vyřešit. „Chceme ale, aby bylo nařízení správně aplikováno na všechny podporované zdroje a aby nebylo v rozporu s českým a evropským právem,“ řekl.

Nyní vyzýváme vládu, aby nařízení v předložené podobě schválila co nejdříve tak, aby ERÚ mohl chybějící podporu vypsat ještě do konce letošního roku. Současně důrazně apelujeme na ERÚ, aby po schválení nařízení vládou neprodleně reagoval a chybějící podporu pro rok 2016 vypsal tak, aby příslušné cenové rozhodnutí bylo vydáno v cenovém věstníku ještě do konce letošního roku.
Dopis Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory

Nařízení by měla vláda schvalovat příští týden a podle Chvojky se schůze zúčastní i sama Vitásková. „Mohu potvrdit, že byla pozvána,“ dodal mluvčí.

Ekonomika ČT24: Ministr průmyslu Mládek k OKD, Amazonu i solárním dotacím (zdroj: ČT24)

Paradox? Notifikace brzdí sám ERÚ

Ministerstvo průmyslu přišlo v pondělní tiskové zprávě ještě s něčím úplně novým. Uvedlo totiž, že obdrželo informace, že proces notifikace brzdí sám ERÚ, který dosud nepředal Evropské komisi všechny podklady a informace potřebné k ukončení procesu. „Svědčí to o paradoxní situaci, kdy ERÚ na jedné straně požaduje k vypsání podpory urychlené dokončení notifikačních řízení, kterému ale na druhé straně sám brání, a vydání notifikačního rozhodnutí oddaluje,“ uvedl Mládek.

obrázek
Zdroj: ČT24

S tím ale úřad nesouhlasí. „S Evropskou komisí běžně spolupracujeme. Zítra (v úterý) se bude konat telekonference, na které nám Komise sdělí, jaké podklady od nás chce. Dosud jsme žádné podklady vydat nemohli, protože nevíme, co Evropská komise požaduje,“ řekl Chvojka.

Dotace pro obnovitelné zdroje přitom už na vládním stole jednou byly. Ve čtvrtek 2. prosince schválila vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší. Mládek v reakci řekl, že řešení pro vyplacení podpory obnovitelným zdrojům na příští rok se v každém případě najde.

Postup ERÚ kritizuje nejen ministerstvo průmyslu, ale také oborové asociace. Například předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha už před časem upozornil na to, že kdyby se o penězích rozhodlo až v příštím roce, znamenalo by to pro mnohé zemědělce, kteří provozují bioplynové stanice, insolvenci. „Byla by to smrtící kombinace, spolu s nízkou výkupní cenou mléka a suchem způsobeným nedostatkem krmení,“ vysvětlil předseda zemědělských zaměstnavatelů.

Podle výpočtu ministerstva zemědělství by mohlo zkrachovat až 415 bioplynových stanic o instalovaném výkonu 306 MW.