ČEZ je stabilní firma, rekordní dividenda pro stát ji neohrozí, míní šéf pražské burzy Koblic

Interview ČT24 – Petr Koblic (1. 8. 2023) (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet je ve schodku 214 miliard korun. Celkovému výsledku letošního rozpočtu má pomoci i rekordní dividenda, kterou stát dostane tento měsíc od energetické firmy ČEZ. Jako největší akcionář by měl obdržet 54 miliard korun. Šéf pražské burzy Petr Koblic si myslí, že firma tímto krokem nijak neztratí důvěru investorů vzhledem k jejímu dlouholetému působení na trhu. Koblic byl hostem Interview ČT24.

„Okamžitý dopad je, že je to zohledněno v okamžiku, kdy se dividenda obrazně řečeno odstřihne od akcie, to znamená, že akcie propadne vlastně technicky přesně o výšku dividendy. Jinak investoři mají ČEZ rádi, investují do něj od roku 1993, co je na burze, je to nepochybně jedna z nejtransparentnějších energetik ve střední a východní Evropě, prakticky vždycky byla dobře spravovaná,“ popsal Koblic.

Myslí si, že věc, kdy si vláda stáhla o něco více miliard než původně navrhovalo představenstvo firmy, nějakým způsobem investory příliš nerozrušila. ČEZ je podle šéfa pražské burzy stabilní v rámci možností v posledních dvou letech na nestabilním energetickém trhu v Evropě, který šestnáct let fungoval, dokud Rusko nezačalo připravovat invazi na Ukrajinu a utáhlo kohoutky plynu. „Samozřejmě tento trh zažívá šok a předpokládáme, že docela brzy to odezní,“ dodal.   

Stát, který nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ, by měl svůj podíl dostat hned v první den výplaty. Podle ministerstva financí, které stát v roli akcionáře zastupuje, půjde o nejvyšší vyplacenou dividendu pro stát. Dosud nejvyšší vyplacenou dividendu úřad eviduje z roku 2021. Tehdy šlo také o ČEZ a jeho dividendu za rok 2020 ve výši přes 19,5 miliardy korun.

Budoucnost firmy

Otázka dělení firmy ČEZ je podle šéfa pražské burzy komplikovaná věc, prošlo si jím například sousední Německo. Koblic ale zmínil, že takový krok nikoho nepoškodil a všechny firmy zůstaly dál obchodovatelné na burze. 

„Úplné zmizení ČEZu z pražské burzy, což si nemyslím, že nastane, by byl opravdu průšvih. Vzhledem k tomu, že v programovém prohlášení vlády je rozvíjení kapitálového trhu, tak by to byl hřebíček do rakve, a to jsem komunikoval se všemi politiky,“ zmínil Koblic.

Kdyby ČEZ po rozdělení zmizel z burzy, je to podle Koblice problém pro kapitálový trh, který je důležitý pro každou ekonomiku. „Ekonomiky bez kapitálového trhu jsou daleko méně výkonné, penzijní fondy nemají, kam investovat doma, pak financují růst firem v zahraničí, domácí firmy si nemohou na domácí trh chodit pro kapitál, nemít silný kapitálový trh je průšvih pro budoucnost ekonomiky,“ varoval.  

I kdyby došlo k nějakému rozdělení ČEZu, tak se může podle Koblice stát, že firmy budou třeba dvě, nebo bude nakonec jedna. „Je otázka, kde by se vedl ten řez,“ poznamenal.