TÉMA

Petr Koblic

Česko potřebuje konvenční zdroje, míní Topolánek. Plyn neřeší bezpečnost, kontruje Ehler z ministerstva

Kapacitu jaderných elektráren bude po roce 2050 třeba doplnit malými modulárními reaktory, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích expremiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Zástupce vrchního ředitele Sekce energetiky a jaderných zdrojů z ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Ehler zmínil, že vláda už podmínky pro malé a střední reaktory chystá. Ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic upozornil, že v debatě o výstavbě nových jaderných bloků je třeba řešit i otázku, jak dlouho bude možné využívat jiné typy energetických zdrojů.
2. 2. 2024|

ČEZ je stabilní firma, rekordní dividenda pro stát ji neohrozí, míní šéf pražské burzy Koblic

Státní rozpočet je ve schodku 214 miliard korun. Celkovému výsledku letošního rozpočtu má pomoci i rekordní dividenda, kterou stát dostane tento měsíc od energetické firmy ČEZ. Jako největší akcionář by měl obdržet 54 miliard korun. Šéf pražské burzy Petr Koblic si myslí, že firma tímto krokem nijak neztratí důvěru investorů vzhledem k jejímu dlouholetému působení na trhu. Koblic byl hostem Interview ČT24.
2. 8. 2023|

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Přestat obchodovat s energiemi v Lipsku je nesmysl, soudí šéf pražské burzy Koblic

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic hodnotí vládní zastropování cen energií a páteční rozhodnutí Evropské unie ohledně snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv pozitivně. Názor, aby Česko přestalo obchodovat na lipské burze, se mu zdá absurdní. Energie jsou podle něj tržní komoditou a nelze na ně nahlížet jinak, jelikož stát potřebuje soukromé investice. Jejich vysoké ceny by však mohly začít klesat již příští rok, míní šéf pražské burzy, který byl hostem Interview ČT24.
1. 10. 2022|