Bankovní asociace zlepšila pro letošek odhad růstu ekonomiky

Události: Příští rok asociace očekává citelnější ochlazení české ekonomiky (zdroj: ČT24)

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. V předchozí červencové prognóze počítala s růstem o 2,4 procenta. Naopak pro příští rok ČBA odhad zhoršila na dvě procenta z předchozích 2,3 procenta. Zlepšení odhadu pro letošní rok souvisí podle ČBA s překvapivě lepším vývojem ekonomiky v první polovině roku.

Vývoj ve světové ekonomice dosud přitom podle ekonomů ČBA nepřinesl nic nového a růst české ekonomiky může být vývojem v zahraničí nadále ohrožen. To přitom platí i po posledním hlasování britského parlamentu ohledně brexitu, upozornila ČBA. Nicméně podle ekonomů ČBA je nejpravděpodobnější variantou opětovný odklad brexitu.

„Letošní růst tuzemské ekonomiky je v kontextu vývoje v zahraničí příznivý, jelikož je tažen převážně domácí poptávkou a službami, zatímco zpracovatelský sektor vesměs stagnuje. Rizikem je jeho další zpomalování, zejména z titulu současného oslabování německé ekonomiky a tamního zpracovatelského průmyslu,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Důležitou roli letos přitom při podpoře soukromé spotřeby hraje rozpočtová politika vlády v podobě růstu důchodů a mezd ve veřejném sektoru.

Průměrná míra inflace by letos měla stoupnout podle odhadů ČBA na 2,7 procenta z loňských 2,1 procenta. Příští rok by pak měla zpomalit na 2,3 procenta. „Růst cen letos překvapil a celková inflace bude nejvyšší od roku 2012. Za růstem cen stály do velké míry služby, ale přidaly se také ceny spojené s bydlením včetně cen energií a tepla,“ uvedl Seidler.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že vrchol růstu má česká ekonomika již za sebou. „Nikdo z analytiků ČBA ale neočekává příchod recese, a natož krize. Období značné nejistoty ale způsobí, že růst české ekonomiky bude dále zpomalovat. To dno by mělo přijít zhruba v polovině příštího roku, a když odezní globální rizika, mohla by si ekonomika trošičku vydechnout,“ uvedla.

Kvůli ochlazení růstu ekonomiky se začne postupně podle Horské měnit i situace na trhu práce, kde je zatím nezaměstnanost nejnižší v celé EU. Nezaměstnanost by tak letos měla v průměru klesnout na 2,8 procenta z loňských 3,2 procenta. Příští rok by pak měla stoupnout na průměrných 3,1 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků tuzemských bank.

Ministerstvo financí očekává v červencové prognóze, kterou v srpnu aktualizovalo, letos růst ekonomiky o 2,4 procenta a příští rok o 2,2 procenta. Česká národní banka v nejnovější srpnové prognóze letos očekává růst české ekonomiky o 2,6 procenta a příští rok o 2,9 procenta. MF zveřejní novou prognózu 6. listopadu a ČNB 7. listopadu.

Důvěra v ekonomiku v říjnu opět klesla, nižší byla v srpnu 2014

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu, stejně jako v září, klesla o jeden bod a dostala se na hodnotu 93,6 bodu. Nižší byla naposledy v srpnu 2014. Příčinou je pokles důvěry mezi podnikateli, která se snížila o 1,3 bodu na 91,6 bodu. U spotřebitelů se důvěra naopak zvýšila o 0,3 bodu na 103,6 bodu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému říjnu je
důvěra spotřebitelů i podnikatelů nižší.

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku proti září snížila v průmyslu a obchodu, ve stavebnictví a službách byla vyšší.

Výsledky říjnového průzkumu korespondují podle Michala Brožky z Komerční banky s faktem, že spotřeba domácností je nyní hlavním tahounem české ekonomiky. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler míní, že zveřejněné indikátory důvěry reflektují stále poměrně nejasnou situaci v zahraničí ohledně brexitu nebo dohody mezi USA a Čínou.

„Obchodní války tak budou velmi pravděpodobně dále zatěžovat globální ekonomiku nejen letos, ale i v části příštího roku, protože po případném dosažení dohody mezi USA a Čínou se americký prezident Donald Trump patrně zaměří na EU,“ podotkl Seidler.

U průmyslových podniků klesla důvěra o 2,8 bodu na 87,5 bodu. „Průmyslové podniky stále dobře hodnotí svou současnou situaci a mají zajištěnou práci zakázkami na více než 11 měsíců. Potýkají se ale s bariérami růstu produkce. Podniky omezuje nejen nedostatek zaměstnanců, ale v určitých odvětvích převažuje i nedostatečná poptávka,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

České firmy už tak začínají být opatrnější třeba při investování – reagují na situaci v zahraničí. Právě investice rostou oproti loňsku pětkrát pomaleji. Blížící se problémy ale zatím pociťují hlavně firmy, které vyrábí pro automobilový průmysl. 

„Firmy jsou do jisté míry obezřetné v investování, čistě proto, že mají strach, že neseženou dostatek pracovníků. Ale samozřejmě jsou firmy obezřetnější i v tom smyslu, že se dívají, co se odehrává v Evropě. Není nějaká panická situace, ale přeci jen určitý útlum v okolních zemích vidět je. To znamená, firmy přirozeně šlapou na brzdu, ale není to tak, že by očekávaly krizi,“ uvedl v Událostech ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).