Americké akcie opět silně stouply. Pomohl jim úspěch Bidena a akce proti dopadům koronaviru

V pondělí nahoru, v úterý dolů, ve středu nahoru – a to vždy ve velkém výkyvu. Takové jsou pohyby hlavních amerických akciových indexů ve třech obchodovacích dnech tohoto týdne. Ve středu tak přidaly Dow Jones, zahrnující třicítku akcií předních firem, a S&P 500 více než čtyři procenta. Nasdaq pak těsně pod nimi. Ani tento výsledek však nemůže pokrýt těžké únorové ztráty.

Investoři přivítali koordinovanou reakci po světě na šíření koronaviru a silné výsledky bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena během superúterý, uvedl ke středečnímu obchodování server listu The Wall Street Journal.

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků zvítězil v deseti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý. Vrátil se tím do hry o to, kdo stane za demokraty v letošních listopadových prezidentských volbách proti Donaldu Trumpovi. Finanční trhy tento vývoj přivítaly.

Proti šíření dopadů koronaviru na reálnou ekonomiku se postavily například Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Vloží miliardy dolarů na pomoc chudším a rozvíjejícím se zemím, které by mohly potřebovat podporu při řešení problémů spojených s koronavirem.

Americká a kanadská centrální banka zasahují

Stranou nezůstaly ani centrální banky. Americký Fed v úterý rázně snížil základní sazbu – dříve než se čekalo a ve větším rozsahu (přesto nakonec hlavní akciové indexy končily úterní obchodování se ztrátou téměř tří procent).

Ve středu pak svou základní sazbu snížila (poprvé za téměř pět let) o půl procentního bodu i kanadská centrální banka, aby pomohla domácí ekonomice čelit negativním dopadům nového typu koronaviru. Stejně jako Fed dodala, že v případě potřeby je připravena podpořit hospodářský růst další redukcí úroků. 

Kanada zatím zaznamenala pouze malý počet případů nákazy koronavirem, upozornila agentura Reuters. Centrální banka nicméně předpokládá, že další šíření koronaviru povede ke zhoršení podnikatelské a spotřebitelské důvěry, což podkope ekonomickou aktivitu. 

Ztráty převažují a výhled je mlhavý

Agentura Reuters však dává celkový vývoj amerických akcií do širších souvislostí. Například index S&P 500 vzrostl pouze dvakrát v posledních deseti obchodováních. Všechny tři hlavní indexy navíc zůstávají pevně v pásmu korekce. Ta se definuje jako desetiprocentní pokles z maxima za poslední rok.

Analytici navíc zdůrazňují, že další potíže pravděpodobně ještě přijdou, tak jak se koronavirus šíří v dalších zemích mimo Čínu. „Nemyslím si, že trhy dosáhly dna. Myslím, že dojde ještě k pádu o dalších pět až deset procent,“ řekl agentuře Reuters například Larry Hatheway z firmy Jackson Hole Economics.