Superúterý vrátilo Bidena do hry. Podle agentur se boj o nominaci proměnil v jeho duel se Sandersem

Události: Po superúterý je demokratickým favoritem Biden (zdroj: ČT24)

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý. Dařilo se však také senátorovi Berniemu Sandersovi, který bodoval v nejlidnatější Kalifornii. K automatickému zisku nominace je třeba podpora od nejméně 1991 delegátů (volitelů) letního nominačního sjezdu Demokratické strany. Biden nyní nad Sandersem vede poměrem 566 ku 501 delegátům.

Podle agentury AP získal Biden během superúterý 512 delegátů, Sanders nejméně 441, senátorka Elizabeth Warrenová 53 a s jedním je na posledním místě uchazečka o nominaci Tulsi Gabbardová. Někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg, který shromáždil stejně delagátů jako Warrenová, oznámil konec své kampaně a podpořil Bidena.

Dalších 284 delegátů však ještě na základě úterního hlasování zbývá rozdělit. 

Ačkoli se před týdnem o demokratickou nominaci ucházelo šest kandidátů, po „superúterý“ se zdá, že souboj se proměnil v duel Sanderse a Bidena, píše AP.

Výsledky demokratických primárek (4. 3. 2020)
Zdroj: ČT24

 V červeně vyznačených státech zvítězil Bernie Sanders, v modře vyznačených státech Joe Biden a v zeleně vyznačené Iowě Pete Buttigieg. Michael Bloomberg zvítězil v primárkách na Americké Samoe (mimo mapu).

Biden ovládl nejvíce států, Sandersovi se však zatím podařilo získat největší podporu v Kalifornii, která přiděluje nejvíce volitelů – 415. Biden tam má podle dílčích výsledků prozatím 93 delegátů oproti Sandersovým 155. Sčítání však v Kalifornii pokračuje a podle expertů by mohlo trvat ještě několik dní, než budou k dispozici definitivní výsledky.

Za největší překvapení se považuje Bidenovo vítězství v Texasu, kde se rozděluje 228 delegátů, což je druhý největší počet po Kalifornii. Podle již téměř kompletních výsledků tam Biden získal podporu více než 34 procent voličů, zatímco Sanders rovných 30 procent, což jim zatím vyneslo 81, respektive 72 delegátů.

Sanders do texaské kampaně hodně investoval a spoléhal na přízeň tamní hispánské komunity. Biden ale získal příznivce umírněných názorů, kteří pro něj hlasovali po odstoupení dvou podobně orientovaných kandidátů – senátorky Amy Klobucharové a exstarosty South Bendu Petea Buttigiege. 

O vítězství v Severní Karolíně, kde má Biden prozatím 65 delegátů oproti Sandersovým 35, se postarali podle očekávání černoši, podobně jako v jižanské Alabamě.

„Jsme docela naživu,“ prohlásil Biden ke zveřejňovaným prozatímním výsledkům během superúterý. „A nenechte se mýlit. Tato kampaň pošle (amerického prezidenta) Donalda Trumpa balit kufry,“ dodal.

Sebevědomě se po zveřejnění částečných výsledků vyjadřoval i Sanders. „Vyhrajeme, protože lidé chápou, že je to naše kampaň, naše hnutí, které má největší šance porazit Trumpa,“ uvedl senátor. „Nemůžete porazit Trumpa se stejně zastaralou politikou.“

Překvapením je výsledek v Massachusetts, kde měla jako ve svém domovském státě podle předpokladů zvítězit Warrenová. Skončila ale až třetí se 23 delegáty za opět vítězným Bidenem (36 delegátů) a Sandersem (29). Bývalý viceprezident přitom stát ovládl, ačkoli do kampaně v Massachusetts neinvestoval a neměl tam ani svoje politické pracovníky.

Bidenovu vítězství v Minnesotě pomohla Klobucharová, pro niž je tento stát domovem a která mu po odstoupení z kampaně deklarovala podporu. Podle Reuters vítězstvím v dalším jižanském státě Alabamě těží Biden z výhody velké podpory mezi černošským obyvatelstvem.

Kvůli těsnému výsledku dlouho nebyl jasný vítěz v Maine na severovýchodě země, kde byl však po sečtení téměř 95 procent hlasů prohlášen za vítěze opět Biden, čímž dosáhl na prvenství v již desátém státu. Bývalý viceprezident tam získal 11 delegátů, o dva více než Sanders. V domovském Vermontu zvítězil Sanders, dostal tam 11 delegátů, zatímco Biden pět. 

Bloombergovi se sázka na superúterý nevyplatila

S napětím se očekávaly výsledky miliardáře Bloomberga, pro nějž bylo superúterý prvním volebním testem. Bloomberg však dokázal ovládnout pouze klání na souostroví Americká Samoa, které je nezačleněným územím USA, a následně svou kandidaturu vzdal.

Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský připomněl, že Bloomberg do superúterý investoval stovky milionů dolarů, možná až půl miliardy, a byli mu připsáni jen čtyři delegáti z Americké Samoy. „Pokud by mu zůstali jen ti, tak by za každého z nich utratil sto milionů dolarů, což by byla pravděpodobně ta nejhorší investice do kampaně v dějinách kampaní nejen ve Spojených státech,“ dodal Miřejovský.

Trump získal všechny delegáty

Na pozadí ostře sledovaného souboje uchazečů v rámci Demokratické strany se konalo obdobné klání i u republikánů, kde všechny delegáty získal prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu, který usiluje o druhý mandát a který má v Republikánské straně neochvějnou podporu, tak očividně ještě tento měsíc dosáhne počtu delegátů zaručujících stranickou nominaci. 

Republikáni v letošních primárkách a stranických shromážděních rozdělují 2550 delegátů letního nominačního sjezdu, k získání nominace je tak třeba 1276 delegátů.

Trump jich po superúterý, kdy bylo ve hře 785 delegátských hlasů, má 929. Od února, kdy vnitrostranické klání začalo, ztratil pouze jednoho delegáta, kterého si připsal někdejší guvernér státu Massachusetts Bill Weld.