„Životaschopná cesta neexistuje.“ Bloomberg vzdal boj o demokratickou nominaci

Michael Bloomberg oznámil, že končí své snahy o zisk demokratické nominace do listopadových prezidentských voleb v USA. Bývalý starosta New Yorku, který vynaložil na politickou reklamu v posledních měsících přes půl miliardy dolarů (11,4 miliardy korun), podpoří v dalších bojích bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

„Životaschopná cesta k nominaci již neexistuje (…) Před třemi měsíci jsem vstoupil do prezidentského boje s cílem porazit Donalda Trumpa. Dnes z boje odcházím ze stejného důvodu: porážky Donalda Trumpa. Je mi jasné, že pokud bych zůstal, bylo by dosažení tohoto cíle mnohem obtížnější,“ uvedl Bloomberg v e-mailu, který rozeslal svým příznivcům.

Obratem uvedl, že podpoří Joea Bidena, který podle něj jako jediný kandidát demokratů dokáže nad Trumpem v listopadových volbách zvítězit. „Budu pracovat na tom, aby se stal dalším prezidentem Spojených států,“ uvedl pak na Bidenovu adresu.

Bloomberg čelil od začátku své kampaně četným Trumpovým slovním útokům a prezident velice rychle okomentoval i ukončení jeho kampaně. „Mohl jsem mu říct už dávno, že na to nemá a ušetřil by si miliardu dolarů, kolik to ve skutečnosti stálo. Teď bude lít peníze do kampaně ospalého Joea (Bidena) a doufat, že si zachová tvář. To nezafunguje!“ napsal prezident na Twitteru.

Kampaň z vlastní kapsy

Bloomberg se do nominačního klání zapojil až loni v listopadu a od té doby spustil i na americké poměry nebývale intenzivní předvolební kampaň, kterou financoval výhradně z vlastních prostředků. To mu umožnilo oslovovat voliče podle svých pravidel, nicméně řada jeho protikandidátů jej kritizovala za to, že se snaží demokratickou nominaci koupit.

Jeho podpora však od začátku letošního roku silně rostla až do chvíle, kdy se ocitl se svými soupeři v první televizní debatě v Las Vegas. Miliardář čelil četným útokům například kvůli údajně diskriminačním opatřením z doby, kdy byl starostou New Yorku, a také kvůli svému postoji k ženám. Podle většiny komentátorů předvedl velice nejisté vystoupení, které poprvé otřáslo jeho raketovým vzestupem v průzkumech.

Pozdní start, brzký konec

Bloomberg se nezúčastnil prvních čtyř volebních klání a naděje vsadil až na úspěch v takzvaném volebním superúterý, kdy se konaly primární volby ve 14 státech naráz. V těchto soubojích se rozdělovala více než třetina všech delegátů, kteří o udělení demokratické nominace rozhodují na letním sjezdu.

Miliardář však zaznamenal neuspokojivé výsledky, podle dosud sečtených a přepočítaných hlasů získal pouze 44 volitelů z 1344, o něž se v úterý bojovalo. Ještě v pondělí před začátkem hlasování přitom prohlašoval, že s kampaní hodlá pokračovat až do letního nominačního sjezdu. Primárky tak opuští s jediným vítězstvím – v Americké Samoe.

Osmasedmdesátiletý Bloomberg je jedním z nejbohatších lidí na světě. Jeho jmění pochází zejména z mediální společnosti Bloomberg, kterou založil v 80. letech 20. století. Kromě toho, že sloužil dvanáct let jako newyorský starosta, se také angažoval jako štědrý dárce pro skupiny bojující proti klimatickým změnám a za striktnější kontrolu držení zbraní v USA.